28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul pierde teren... economic în faţa Constanţei
Galaţiul pierde teren... economic în faţa Constanţei

Încet, dar sigur, Galaţiul dispare de pe harta economică a ţării, acesta este mesajul transmis de Marian Filimon, preşedintele preşedintele filialei locale a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi totodată preşedintele Federaţiei Patronale din cadrul Regiunii de S-E. Potrivit acestuia, primele semne deja se văd, prin desfiinţarea anumitor servicii financiare importante şi trecerea lor către “rivala” Constanţa, decizie luată la nivel guvernamental datorită lobby-ului intens făcut de politicienii constănţeni şi pe fondul totalei lipse de reacţie a parlamentarilor gălăţeni. Parlamentari care, în loc să pledeze pentru înfiinţarea a cât mai multor direcţii regionale la Galaţi – lucru ce ar putea da o anumită importanţă strategică judeţului aflat în prag de colaps economic – nu ripostează nici măcar atunci când dispar din Galaţi anumite instituţii regionale. Exemplul dat de Marian Filimon a fost un serviciu de administare a contribuabililor mijlocii (societăţi comercială cu o cifră de afaceri de maxim 50 de milioane de euro şi care au între 50 şi 249 de angajaţi) care până acum funcţiona în cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi dar care, de la 1 ianuarie, va funcţiona la Constanţa. O decizie, care, spune Marian Filimon, a fost luată incorect, fără justificare, fiind doar rezultatul influenţei politice pe care o are Constanţa la Bucureşti şi a lipsei de influenţă politică a Galaţiului.
Peste 2.000 de societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău şi Tulcea (430 numai din Galaţi) vor fi afectate de modificările legislative prevăzute de HG 816/2015. Potrivit acestora, începând cu 1 ianuarie, administrarea contribuabililor mijlocii se reorganizează prin desfiinţarea acestor structuri (aflate până acum în subordinea şefilor adjuncţi ai administraţiilor judeţene ale finanţelor publice) şi înfiinţarea Administraţiilor pentru contribuabili mijlocii în localităţile în care îşi au sediul direcţiile regionale ale finanţelor publice. Cum la Galaţi funcţionează Direcţia Regională a Finanţelor Publice, administraţia contribuabililor mijlocii ar fi trebuit să funcţioneze tot aici, însă Galaţiul este singurul judeţ exceptat de la această prevedere. Potrivit lui Marian Filimon, măsura va afecta contribuabilii mijlocii, în sensul că aceştia vor fi nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge la Constanţa, în vederea obţinerii diferitelor acte necesare – caziere fiscale, adeverinţe pentru participarea la licitaţii etc. – în condiţiile în care serviciile online nu funcţionează aşa cum ar trebui.
“Această măsură are consecţinţe grave asupra dezvoltării economice a Galaţiului, căci marii contributori merg la Bucureşti iar, mai nou, contributorii mijlocii vor merge la Constanţa şi aşa, încet, judeţul Galaţi se subţiază ca importanţă, ca pondere economică”, spune Marian Filimon, care crede că finalul va fi chiar mutarea de la Galaţi la Constanţa şi a Direcţiei Regionale. Reprezentantul IMM-urilor din Galaţi a dat şi alte exemple în care lipsa de implicare a politicienilor, la nivel central, a avut ca efect excluderea judeţului de pe harta economică a ţării: “S-au constituit anumite comisii de examinare a societăţilor de asigurări... unde? La Iaşi şi Constanţa, evident nu la Galaţi. În plus, anul trecut am aflat de la ADR că Ministerul Dezvoltării Regionale înfiinţează comitetul de monitorizare a implementăprii POR 2014-2020. Am fi putut avea şi noi, Galaţiul, un reprezentant, un membru cu drept de vot din partea mediului de afaceri, mediului academic sau societăţii civile. Am încercat constituirea unei opinii generale în plan local, dar nu am găsit ecoul respectiv, nu a interesat pe nimeni. Rezultatul – există un reprezentant din Regiunea de S-E din… Constanţa, de la Camera de Comerţ. Deci, nici aici nu existăm”.
În opinia lui Filimon, responsabili pentru aceste situaţii sunt doar politicienii gălăţeni. “Aş vrea să-i scoatem din letargia asta pe onor politicienii şi parlamentarii gălăţeni, pe care, în mod corect ar trebui să-i întrebăm: cu ce se ocupă? ce au făcut pentru Galaţi? Stau şi mă întreb cu groază şi ar trebui să se întrebe orice cetăţean. Cu ce vor veni aceşti oameni să ne mai ceară votul? Nu le-ar fi ruşine! Nu există viziune, preocupare în a determina Galaţiul să se urnească din punct de vedere economic", mai spus Filimon.


Articole înrudite