25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gândurile rele nasc obiceiuri care ne distrug sănătatea
Gândurile rele nasc obiceiuri care ne distrug sănătatea

Se ştie din bătrâni că diversele obstacole pe care viaţa ni le aduce în cale pot avea efecte devastatoare în planul sănătăţii dacă nu sunt gestionate corect. De câte ori nu am auzit că un cunoscut care a început un proiect dificil sau care se confruntă cu un obstacol social şi economic, cum ar fi şomajul, s-a îmbolnăvit... Dar nu toţi cei care au probleme ajung şi la medic. De multe ori, tot din bătrâni se ştie, omul care îşi poartă necazul cu zâmbetul pe buze, face haz de necaz şi nu îşi pierde speranţa reuşeşte să treacă mai uşor de obstacole. 

„Oamenii care au o bună sănătate emoţională sunt conştienţi de gândurile, sentimentele şi comportamentele lor, respectiv au învăţat care sunt modalităţile sănătoase de gestionare a stresului şi problemelor care apar inerent în viaţa noastră. Oamenii cu o bună sănătate emoţională se simt bine cu propria persoană şi au relaţii sănătoase. Dar în viaţa fiecărui om se întâmplă diverse lucruri care fac ca această sănătate emoţională să se clatine şi să apară sentimente puternice de tristete, stres sau anxietate, de exemplu atunci când cineva îşi pierde slujba, când într-o familie se naşte un copil, atunci când moare cineva apropiat, în caz de divorţ sau despărţire, atunci când suferim de o boală severă, când avem probleme financiare sau pur şi simplu ne mutăm într-o casă nouă. Să nu uităm că şi schimbările în bine pot fi la fel de stresante ca şi schimbările rele”, ne-a explicat psihologul Liliana Iordăchescu. 

 

De ce şi cum pot emoţiile să afecteze sănătatea

 

Există o legătură între mintea şi corpul nostru, legătură care determină afectarea celui de-al doilea când apar probleme. Şi aşa apar bolile. Poate fi bizar, dar uneori o durere de spate este semnul unui dezechilibru emotional. „Corpul nostru răspunde la modul în care gândim, simţim şi acţionăm, prin ceea ce se numeşte legătura minte-corp. Atunci când esti stresat, anxios sau supărat, corpul tău va încerca să îţi spună că ceva nu este în regulă. De exemplu, în caz de stres se pot dezvolta probleme cum sunt hipertensiunea arterială sau ulcerul duodenal. Există o mulţime de simptome care pot fi semne ale dezechilibrului emoţional: durerile de spate, modificări ale poftei de mâncare, dureri toracice, constipaţie sau diaree, uscăciunea gurii, oboseală extremă, dureri generale în corp, dureri de cap, hipertensiune arterială, insomnie, ameţeli, palpitaţii, probleme sexuale, dificultăţi în respiraţie, transpiraţii, mâncărime a pielii, dureri de stomac, creştere sau pierdere în greutate. Dezechilibrele emoţionale pot slăbi sistemul imunitar, astfel încât devenim mai susceptibili la răceli şi alte infecţii. Atunci când suntem stresaţi sau supăraţi este posibil de asemenea să nu avem mare grijă de sănătatea noastră”, a mai spus Liliana Iordăchescu. 

Din fericire, pshilogii ne oferă şi o cale de salvare. „Un lucru important este acela de a ne recunoaşte emoţiile şi a înţelege de ce le avem. Dacă ne gândim la cauzele tristeţii care ne copleşeste, a stresului sau anxietăţii, putem face un pas spre gestionarea acestor emoţii. Exprimaţi-vă sentimentele. Dacă vă simţiţi stresat, anxios sau trist, fără putinţa de a vă mai bucura de activităţile care înainte vă creau plăcere, şi nu spuneţi nimănui cum vă simţiţi, aceasta poate înrăutăţi lucrurile. Nu e nimic rău în a spune celor apropiaţi ce simţiţi. Familia şi prietenii vă pot ajuta. Nu vă gândiţi că nu are rost să îi împovăraţi cu problemele dumneavoastră. Este util să cereţi şi ajutorul cuiva care este neutru – medicul, psihoterapeutul sau preotul – pentru a vă oferi suport în situaţia prin care treceţi. Duceţi o viaţă echilibrată. Nu faceţi o obsesie din problemele pe care le aveţi, pentru că asta duce la sentimente negative. Nu trebuie să pretindeţi că sunteţi fericit, dar încercaţi să vă gândiţi şi la aspectele bune ale vieţii dumneavoastră. Puteţi ţine un jurnal în care să vă notaţi şi lucrurile care vă conferă clipe de fericire. Făceţi-vă timp pentru hobby-urile dumneavoastră şi pentru lucruri care vă fac plăcere”, este sfatul psihologului. Şi nu în ultimă instanţă, psihologii ne recomandă să ne calmăm, iar pentru asta putem apela şi la tehnici de relaxare. Respectarea banalelor obiceiuri cotidiene, cum ar fi luarea meselor la timp şi în cantităţi normale, sau evitarea abuzurilor de orice fel, atât alimentare cât şi alcoolice, sunt alte metode simple de a ne ajuta mintea să nu ne îmbolnăvească trupul când trecem prin situaţii limită. 


Articole înrudite