01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lavanda, o afacere parfumată, în plină floare și la Galați!
Lavanda, o afacere parfumată, în plină floare și la Galați!

Schimbările climatice - verile din ce în ce mai secetoase, scurtarea anotimpului rece, creşterea temperaturilor etc. – sunt doar câteva din motivele pentru care tot mai mulţi agricultori renunţă la culturile tradiţionale şi se orientează către altele, neobişnuite pentru România, dar bănoase. Printre acestea se numără şi cultura lavandei, plantă medicinală de pe urma căreia se pot câştiga, anual, mii de euro la hectar. Cum e şi firesc, numărul cultivatorilor de lavandă a crescut şi în zona Galaţi-Brăila. Astfel, în judeţul Galaţi există deja cultivatori de lavandă în comunele Priponeşti, Munteni sau Negrileşti, iar în judeţul Brăila există culturi de lavandă în comunele Şuţu şi Scorţaru Vechi. Cât de greu este să cultivi lavanda, dar şi dacă efortul depus se reflectă în câştigul obţinut de pe urma lavandei, am aflat stând de vorbă cu Lăcrămioara Simona Ţiripa, din Scorţaru Vechi, cultivator care nu ratează nicio ocazie de a-şi expune, spre vânzare, marfa, la oricare din acţiunile tematice. Uleiul esenţial de lavandă, apa tonică de lavandă, săpunurile cu lavandă sau pernele umplute cu sare impregnată în ulei de lavandă sunt doar câteva dintre produsele pe care Lăcrămioara le-a adus deja la Galaţi, fie la expoziţiile florale organizate de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, fie la prima conferinţă de aromatologie organizată la începutul acestui an, în premieră naţională, la Galaţi.
Pentru Lăcrămioara Simona Ţiripa, din Scorţaru Vechi, aventura cu aromă de lavandă a pornit în 2012, când a decis să renunţe la culturile clasice de care se ocupa în favoarea acestei plante. O decizie pe care spune că nu o regretă, deşi munca în lanurile de lavandă este dificilă: “Da, este o afacere bună dacă vrei să fie, adică dacă vrei să munceşti fizic, deoarece această cultură, spre deosebire de culturile tradiţionale, se face mecanizat, de la tuns, la prăşit, la recoltat şi uscat. Da, este o afacere profitabilă dacă ştii să munceşti, să te reinventezi, dacă ştii să vii cu noutăţi şi să ai un spirit de marketing, altfel nu este suficient să munceşti”. O provocare pe care Simona a luat-o în serios şi nu s-a limitat doar la a vinde florile de lavandă, ci şi de a extrage din ele uleiul esenţial de lavandă, produs bio cu multiple întrebuinţări: “Uleiul esenţial de lavandă acţionează pozitiv asupra sistemului nervos central, dă o stare de bine, linişte, se foloseşte împotriva depresiei, anxientăţii, reglează somnul. Ceaiul de lavandă ajută la durerile de stomac, ajută funcţiile ficatului, este adjuvant în bronşite... Apoi, uleiul de lavandă întăreşte rădăcina firului de păr, apa de lavandă este o loţiune tonică de seară, după demachiat, se foloseşte şi după ras, pentru domni, iar uleiul de lavandă îndepărtează ţânţarii. Dacă vă ungeţi pielea cu acest ulei, veţi ţine ţânţarii la distanţă”.
Totuşi, obţinerea uleiului esenţial de lavandă nu se face uşor. De pildă, pentru obţinerea a 30 de mililitri de ulei esenţial de lavandă, se folosesc în jur de 10-15 kg de lavandă verde, aşa că este de muncă, nu glumă! O ştiu foarte bine toţi cultivatorii de lavandă, fie că este vorba de Galaţi sau Brăila, căci pentru a întreţine astfel de culture sunt “mobilizaţi” toţi membrii familiei, de la cel mai în vârstă până la cel mai mic membru. În plus, pentru obţinerea de ulei esenţial de lavandă este necesară deţinerea a măcar câtorva mii de metri pătraţi de teren. Totuşi, dacă nu aspiraţi să intraţi în industria lavandei, ci doar să vă bucuraţi de frumuseţea şi parfumul acestei plante, o puteţi cultiva chiar şi în jardinieră sau pe aleile din curtea casei.
“Lavanda va creşte şi în jardinieră, dar vă trebuie un vas adânc, pentru că lavanda are rădăcină pivotantă. Dacă plantaţi seminţele într-un ghiveci, sfatul meu este ca apoi să-l băgaţi la congelator pentru o scurtă perioadă, pentru a păcăli seminţele că vine iarna, îngheţul. Apoi trebuie să şineţi cont de îngrijirea plantei. Dacă plantaţi arbuşti nu uitaţi să îi tundeţi, chiar după plantare! Lavandei îi merge cel mai bine, însă, pe aleile din curte, printre celelalte flori, pentru că lavanda mai are un beneficiu - ţine la distanţă dăunătorii florilor”.


Articole înrudite