11 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Politica industrială promovată în ultima perioadă în Europa de ArcelorMittal, şi anume de a opri activitatea unor furnale din Europa, aducând ca argument criza, nu este pe placul oficialităţilor franceze. Astfel, ministrul francez al Redresării Producţiei, Arnaud Montebourg, a încercat luni să convingă Luxemburgul să se angajeze în "acţiuni comune" pentru a contracara politica industrială a grupului ArcelorMittal, care îşi închide din ce în ce mai multe furnale în Europa, relatează AFP. Acesta urmează să aibă şi alte întâlniri în acest sens, cu omologi din Spania şi Germania, după cum relatează presa internaţională.
"Doresc să construiesc o reacţie a statelor împotriva puterii unui grup precum ArcelorMittal", a declarat ministrul francez la sosirea sa la ministerul luxemburghez al Economiei. "Aceste discuţii, pentru moment, nu sunt publice, însă ele pot oferi câteva oportunităţi pentru acţiuni comune. Este important să am contacte directe cu omologii din industrie în întreaga Europă cu privire la unităţile ArcelorMittal", a declarat Montebourg, subliniind şi faptul că "statele europene trebuie să controleze oţelăriile, care sunt produse de bază pentru restul industriilor". "Controlul acesta presupune deseori o acţiune comună", a declarat ministrul, potrivit AFP.
ArcelorMittal a oprit temporar mai multe unităţi industriale în Europa, pe fondul scăderii cererii pentru oţel. În Franţa, furnalele din Florange şi Lorraine sunt oprite începând cu toamna lui 2011. ArcelorMittal a decis recent închiderea definitivă a furnalelor din Liege (Belgia) şi din Madrid iar în Luxemburg, furnalele din Schifflange au fost oprite pe perioadă nedeterminată şi producţia unităţii din Rodange a fost diminuată, relatează presa.
Reacţie sindicală zero la Combinat
Deşi au dreptul de a participa la întâlnirile Comitetului european de întreprindere de la nivelul ArcelorMittal, unde participă reprezentanţi ai sindicateor dar şi ai patronatelor şi unde se discută şi se iau decizii importante legate de soarta unităţilor dar şi a salariaţilor, liderii sindicatului Siderurgistul nu sunt prea vorbăreţi atunci când este vorba să comunice membrilor lor de sindicat informaţii pe această temă. Un astfel de exemplu poate fi considerată întâlnirea comitetului european extraordinar care a avut loc săptămâna trecută, unde s-a discutat situaţia unităţilor existente la nivelul grupului şi pe marginea căruia doar reprezentanţii conducerii Combinatului au remis un comunicat de presă care este departe de a fi liniştitor pentru salariaţi. Tăcerea celor de la sindicatul Siderurgistul este explicată de liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care ne-a declarat: „Este greu ca liderii Sindicatului Siderurgistul să spună membrilor lor de sindicat ceea ce se discută acolo atât timp cât costul deplasărilor lor este suportat de administraţia Combinatului. Este cam greu atunci când te duci pe banii cuiva să vii apoi să îl critici. Din informaţiile pe care le am, la ultimul Comitet european extraordinar de întreprindere, poziţia sindicatelor, şi aici nu mă refer la cei de la Galaţi, a fost una extrem de critică faţă de politica ArcelorMittal, discutându-se despre organizarea unor acţiuni de protest prin care să se tragă un semnal de alarmă. Sindicatul Solidaritatea a organizat încă de acum o săptămână acţiuni de protest, cerând oprirea tăierii capacităţilor de producţie şi conservarea lor precum şi obligarea acestor patroni de a da garanţii ferme că vor menţine afacerea la Galaţi, dar, din păcate, liderii sindicatului Siderurgistul au refuzat invitaţia de a se alătura şi ei acţiunilor noastre, probabil pentru a nu-i supăra pe cei din conducere”.


Articole înrudite