28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cercetătorii de la Universitatea Loyola au găsit studenţi predispuşi la câştigul în greutate dacă au avut prieteni mai graşi. Cu toate acestea, ei au fost mai predispuşi să slăbească sau să crească în greutate într-un ritm mai lent, dacă prietenii lor erau mai slabi. Dr. David Shoham susţine că aceste rezultate ar putea ajuta în dezvoltarea unei strategii de combatere a obezităţii la adolescenţi.
"Nu ar trebui să tratăm obezitatea în izolare", spune Shoham.
Studiul a fost conceput pentru găsirea unui motiv pentru care obezitatea şi comportamentele adiacente par să se grupeze în reţelele sociale. Se întâmplă pentru că prietenii influenţează comportamentul unul altuia sau pentru că adolescenţii se împrietenesc cu persoane care arată similar?
Cercetătorii au examinat datele de la două mari şcoli. Una dinre ele, Jefferson High, este situată într-o zonă rurală cu o mare parte de studenţi albi. A doua şcoală, Sunshine High, este o şcoală diversificată din punct de vedere etnic.
Elevii chestionaţi în perioada 1994 - 1995 au fost împărţiţi în două grupe: 624 de la Jefferson şi 1.151 de la Sunshine. Le-a fost calculat indicele de masă corporală (IMC) bazat pe înălţimea şi greutatea avută. Un IMC peste 25 îi cataloga drept având un exces de greutate, pe când un indice de peste 30 le punea eticheta de obezitate. Cercetătorii au descoperit că, după controlarea acestei selecţii de prietenie, a existat o legătură semnificativă între obezitate şi cercul de prieteni. În cazul în care unul dintre studenţii de la Jefferson avea un prieten slab existau şanse cu 40% mai mari de a slăbi în viitor. Însă, un prieten supraponderal ducea procentele la 15% pentru a slăbi.
Autorii au concluzionat că influenţa socială "tinde să funcţioneze în mai multe direcţii negative, în special pentru IMC". "Intervenţiile eficiente sunt necesare pentru a depăşi aceste obstacole care necesită ca reţelele sociale să nu fie ignorate".
Dr. Shoham a notat că studiul a fost efectuat înainte de apariţia Facebook-ului, iar atunci, ratele de obezitate erau mult mai mici. În cele din urmă, el susţine că rezultatele au ridicat întrebări importante cu privire la influenţa egalitară.
"Rezultatele noastre pot sprijini atât influenţa, cât şi tendinţa de asociere cu ceilalţi. Bineînţeles, niciun studiu nu ar trebui luat vreodată ca o concluzie finală, pentru că munca noastră va avea şi va încerca să abordeze întotdeauna aceste limitări", spune Dr. Shoham.


Articole înrudite