28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lucrările agricole de toamnă, aproape de final
Lucrările agricole de toamnă, aproape de final
Conform directorului DADR, Violeta Nanu, arăturile aferente însămânţărilor de toamnă din judeţul nostru s-au realizat în proporţie de 83%, pe 74.308 de hectare, din totalul celor programate de 89.205 hectare. La însămânţări situaţia se prezintă astfel: rapiţa pentru ulei - 85%, adică 23.787 hectare din cele 28.150 hectare programate; grâu - 80%, reprezentând 42.335 hectare din cele 52.610 hectare; orzul a fost semănat pe suprafeţe mai mari decât cele stabilite iniţial - 115%, pe 4.640 hectare, în defavoarea orzoaicei (proprietarii terenurilor s-au răzgândit în ceea ce priveşte orzoaica şi au pus în schimb orz), iar orzoaica de toamnă a fost semănată doar pe 8% din suprafaţa iniţială de 3.420 de hectare.
În linii generale, conducerea instituţiei apreciază pozitiv stadiul în care se află lucrările de toamnă. Violeta Nanu a precizat: „A fost o toamnă mai călduroasă decât ne aşteptam, ceea ce a ajutat pentru pregătirea terenurilor. Am avut acea perioadă în care pământul a fost extrem de dur, pentru că după ploi a urmat o perioadă de secetă şi într-adevăr am avut o problemă să intrăm cu tractoarele pentru arat şi semănat. S-a rezolvat problema, iar fermierii pun bazele unui an, spun eu, la fel de fructuos, cel puţin din punct de vedere financiar, ca şi anul acesta. Depinde ce fel de iarnă vom avea, de primăvara care va fi, dar bazele promit sa avem un an agricol bun în 2011”.
Nanu a menţionat şi creşterea preţului la producător generat şi de decizia Rusiei de a-şi închide piaţa externă de cereale. Menţinerea acestei decizii ar putea asigura preţuri bune de aghiziţie a a recoltei de la producător. Dacă în anul trecut spre exemplu floarea soarelui s-a vândut de la producător cu 0,7 lei pe kilogram, în acest an preţul kilogramului a ajuns chiar şi la 1,75 lei. Conform aceleiaşi surse, în judeţul nostru au fost în pierdere doar agricultorii care au cultivat numai grâu pe întregul teren, iar acesta a fost afectat de ploile din mai şi iunie.
Recoltările s-au încheiat, fiind realizate în proporţie de 100%. Cifrele centralizate la nivelul DADR ne arată următoarea situaţie: porumbul s-a recoltat de pe întreaga suprafaţă cultivată de 93.975 hectare, cu o producţie totală de 339.911 tone; strugurii pentru vin au fost recoltaţi în proporţie de 100% de pe cele 14.950 de hectare, cu o producţie totală de 49.168 de tone; la cartofii recoltaţi de pe cele 1.173 de hectare cultivate se constată o producţie totală de 17.685 de tone.
Nanu a menţionat că nu s-au produs anomalii la pomii fructiferi, similare judeţului Constanţa, unde exista riscul ca prin înmugurirea pomilor, urmată de o răcire bruscă a vremii, să se piardă întreaga recoltă de anul viitor. Din fericire, prognozele meteo indică faptul că vom avea o răcire treptată a vremii. Nanu a menţionat că specialiştii agrari, cât şi simplii fermieri, se adaptează condiţiilor climatice în continuă schimbare, care modifică ritmul şi termenele destul de fixe ale lucrărilor agrare.


Articole înrudite