20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Omul de afaceri Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Guşă, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA în dosarul insolvenţei Realitatea Media. După cum se ştie, Maricel Păcuraru este gălăţean, dar îşi desfăşoară activitatea, de mai mulţi ani, în special în Capitală.
"(...) Procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: Mirel Mircea Amariţei, Maricel Păcuraru şi Sorin Ionuţ Barbu. Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că cei trei învinuiţi, în cadrul procedurii insolvenţei SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă", se arată într-un comunicat al DNA.
Luni, procurorii au început urmărirea penală în acest dosar faţă de 9 persoane, printre care şi Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg, pentru că au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în procedura insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC „Realitatea Media” SA şi preluării controlului asupra acestei.
Este vorba de Fabian Schwartzenberg, Daniela Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe, Carmen Stăncescu, acuzaţi că s-au implicat în fapte care se circumscriu infracţiunilor de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.


Potrivit DNA, în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii — aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari — au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA şi preluării controlului asupra acesteia.
"Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri", susţin procurorii.


DNA precizează că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere.
"Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC Realitatea Media SA şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut", se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că, pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane — acţionari minoritari — care, în complicitate cu persoane fizice şi persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuşi, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfăşurate în acelaşi scop al obţinerii unor foloase băneşti.
Suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro.


Articole înrudite