16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Marius Stan: ”E momentul să repunem Galaţiul pe harta Europei şi a lumii, altfel oraşul e condamnat la izolare”
Marius Stan: ”E momentul să repunem Galaţiul pe harta Europei şi a lumii, altfel oraşul e condamnat la izolare”

- Domnule primar, în curând Galaţiul va găzdui Adunarea Generală a ISBC – Clubul Internaţional al Mării Negre. De ce este nevoie de acest eveniment şi ce valoare adaugă acesta comunităţii noastre? 

 

Una dintre marile probleme ale Galaţiului şi comunităţii noastre a fost şi încă mai este “decuplarea” noastră de organismele internaţionale, de structurile asociative europene. Practic, autorităţile din trecut au şters Galaţiul de pe harta Europei, neînţelegând că putem deveni “rotiţe” importante în angrenajele economice şi politice internaţionale. Toate acestea aduc, pe termen mediu şi lung, beneficii directe Galaţiului. Dacă, însă, aşteptăm doar să “vină banii”, iar noi să nu facem nimic, la fel ca până acum, vom rămâne la fel de izolaţi.

 

- Dar nu este aceasta treaba autorităţilor centrale? 

 

Haideţi să fim serioşi... Dacă nu înţelegem să ieşim în lume cu forţe proprii, să ne găsim singuri parteneri serioşi, cu care să derulăm proiecte comune, să atragem investiţii, vom rămâne doar cu mâna întinsă şi nu se va întâmpla nimic. Nu face obiectul acestei discuţii, dar nu pot uita că Galaţiul nu este în prim-planul noii infrastructuri de transporturi, “mulţumită” şi unor politicieni gălăţeni pentru care interesul local reprezintă doar o expresie goală de conţinut. Este foarte important să redevenim un reper vizibil pe harta Europei, să ne găsim parteneri, să ne dovedim bunele intenţii şi profesionalismul, iar rezultatele vor apărea, cu siguranţă. 

 

- Ce este Clubul Internaţional al Mării Negre?

 

Această organizaţie a fost fondată în 1992 şi reuneşte 29 de oraşe din zonele maritime ale Mării Negre, Mării Azov, Mării Marmara şi Mării Egee. Scopul principal este obţinerea unei integrări cât mai puternice pentru comunităţile din ţările membre, pe plan economic, social, cultural şi educaţional.

 

- Ce îşi propune acest Club? 

 

Priorităţile Clubului Internaţional al Mării Negre sunt identice cu priorităţile Galaţiului. Pe primul plan, vorbim de participarea la proiecte comune de investiţii economice, în ecologie, cultură şi turism. Ne propunem să asigurăm condiţiile optime pentru dezvoltarea afacerilor şi stimularea comerţului. Suntem, de asemenea, preocupaţi de găsirea unor soluţii de exploatare raţională a resurselor din zona Mării Negre şi Mării Azov, în spiritul respectului faţă de mediul înconjurător. Nu în ultimul rând, Clubul are ca sarcină realizarea de legături directe şi trainice între comunităţi pe planuri diverse, cum ar fi: economie, ştiinţă şi tehnică, comerţ, cultură, relaţii între oraşe şi comunităţi. 

 

- De ce este Galaţiul gazda Adunării Generale a Clubului? 

 

Din păcate, Galaţiul a intrat târziu în acest Club şi a pierdut oportunităţi importante. Însă, odată deveniţi membri, ne-am luat rolul în serios. Am participat deja la o reuniune, în martie 2015, în Bulgaria. De asemenea, am reprezentat atât Clubul, cât şi comunitatea noastră, la o sesiune a Comitetului de Experţi din Administraţia Publică a Consiliului Economic şi Social (ECOSOC), ce a avut loc, în aprilie, la New York. În curând, vom participa la Bruxelles la Seminarul Internaţional al Comisiei Europene a Regiunilor. 

 

- Dar de ce a devenit Galaţiul, brusc, activ în aceste zone? 

 

Nu este ceva extraordinar, ci ţine de normalitate să reprezinţi comunitatea în acele structuri asociative care, la rândul lor, te pot ajuta. Ni se pare, poate, că este un trend prea brusc, pentru că în trecut nu am făcut nimic pe acest plan. Nu putem să stăm în birouri şi să aşteptăm să vină investitori în Galaţi, să atragem resurse sau să mai stăm cu mâna întinsă la Guvern. Dacă nu înţelegem acest lucru, vom rămâne izolaţi, cu consecinţe negative pentru gălăţeni. Este, aşadar, momentul să ne reaşezăm pe harta lumii şi să lucrăm din greu pentru a atrage maximum posibil de sprijin, pe toate direcţiile posibile: economic, infrastructură, administraţie, fonduri internaţionale de dezvoltare comunitară şi chiar politic. Şi încă un lucru: parcă am uitat că suntem oraş dunărean, că Dunărea este o bogăţie care ne hrăneşte şi ne poate readuce prosperitatea pierdută. 


Articole înrudite