19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noi focare de pestă porcină la Oancea, inclusiv la ferma soţului medicului veterinar
Noi focare de pestă porcină la Oancea, inclusiv la ferma soţului medicului veterinar
În continuare apar noi cazuri de pestă porcină africană în judeţul Galaţi. De această dată este vorba despre două noi focare la intrarea şi iesirea din comuna Oancea. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocat la Prefectură, joi, 01 august 2019. ”Pe segmentul suspiciunii pestei porcine, este vorba despre localitatea Oancea, în două locaţii, în extravilan, la intrarea şi la ieşirea din localitate. În cele două locaţii, în prima este vorba despre un efectiv de 18 porci, iar în cea de-a doua de 11 porci. Particularitatea acestei situaţii este faptul că nerespectarea prevederilor legale vis-a-vis de creştere, cumpărare şi înstrăinarea a porcilor se supune sancţionării, iar particularitatea de la Oancea este faptul că în locaţia situată la intrarea în localitate este vorba despre un membru al familiei medicului veterinar de liberă practică din localitate. Sunt animalele soţului doamnei doctor din Oancea. La Oancea vor vedea dacă este vorba despre o sancţiune sau mai multe, dar după ce va fi gata ancheta epidemiologică, la trei zile după ce se va face confirmarea. Soţul doamnei medic veterinar nu deţinea în locaţia unde sunt crescute aceste animale codul de exploataţie, nu figura cu porcii înregistraţi în baza naţională de date şi nici nu avea înregistrată exploataţia pentru creştere porci, la acea adresă. Avea acest cod pentru locaţia de domiciliu. Astăzi (n.r. - joi, 01 august 2019) am reglementat prin Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine. (...) Autorităţile locale vor avea responsabilitatea ca la tot ce înseamnă piaţă de legume, de fructe sau adunări colective, să facă dezinfecţie de picioare pentru toţi cei care intră în aceste spaţii şi de dezinfectare a mijloacelor de transport care ies şi intră în aceste locaţii, cu echipamente portabile de dezinfecţie. Toate acestea pentru a nu răspândi virusul pestei porcine. De asemenea, şi utilajele agricole, şi asta intră în sarcina asociaţiilor agricole şi a Direcţia Agricole, trebuie dezinfectate, toate aceste utilaje care intră şi ies de pe câmp şi pot răspândi virusul”, a precizat Carmen Stroia, DSV Galaţi . 
 
Autorităţile informează că există legislaţie care reglementează vânătoarea în zona de frontieră. Astfel încât, pe o distanţă de aproximativ 500 de metri de la fâşie, nu se poate vâna. Aşadar, se va vâna doar în zonele afectate, dar nu pe fâşie, ci pe fondurile de vânătoare din localităţile de frontieră. Vânătorii spun că nu cred că în acest interval vor putea să termine de vânat toţi mistreţii. 
”La momentul de faţă, mistreţii din Pădurea Gârboavele, locul unde au fost identificate exemplare cu pestă porcină, nu mai există mistreţi. Probabil au plecat, au murit, dar noi nu am dat de ei. Paznicul de vânătoare patrulează zi şi noapte şi ne raportează. Paznicii spun că nu mai sunt mistreţi. Potrivit ordinului CNCB-ului, termenul de 60 de zile mi se pare total inadecvat pentru că în momentul în care faci o vânătoare nu o poţi face în grup restrâns aşa cum se cere, să nu disloci efectivul. Cu cinci oameni nu poţi să ucizi 40 de porci. Vom putea primi sprijinul poliţiştilor de frontieră, numai că aceştia vor trebui să facă goană. Mai mult decât atât, noi am făcut intervenţii pe lângă Prefectură şi pe lângă toate organismele statului pentru a putea intra în zona de protecţie, adică după fâşia de frontieră, lucru pentru care nu am primit încă niciun răspuns”, a spus Adrian Alexandru, AJVPS Galaţi. Rămâne de văzut dacă măsurle pe care le încearcă autorităţile vor reuşi să stopeze flagelul. 

Articole înrudite