06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Maşinile germane au rămas, în 2011, preferatele românilor, în special pe segmentul second-hand, prima pe listă clasându-se Volkswagen, cu peste o treime dintre sufragii, în timp ce pe segmentul maşinilor noi, pe prima poziţie s-a situat Dacia, cu 74% dintre opţiuni, se arată în ediţia a III-a a analizei privind piaţa auto din România, realizată de portalul specializat auto.ro şi compania de consultanţă Daedalus Millward Brown, prezentată, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit ierarhiei citate, românii preferă în continuare autoturismele fabricate de către producătorii germani, atât maşinile noi, cât şi cele second hand. În topul publicat miercuri, Volkswagen s-a clasat pe primul loc în preferinţele românilor, cu un procentaj de 36,8%. Podiumul este completat de marca Opel, cu 23% dintre sufragii, şi de BMW, cu 18,7%.
Per ansamblu, Dacia a rămas printre maşinile preferate ale românilor, cu modelele comercializate atât înainte de anul 2004, cât şi după acest an. Astfel, la ora actuală, aproape trei sferturi dintre repondenţi (74%) deţin o maşină nouă marca Dacia, în timp ce restul s-au mulţumit cu second-hand.
Cercetarea relevă faptul că maşinile germane se află şi în topul deţinătorilor de maşini second hand, prin Volkswagen şi Opel (cu câte 87,5% dintre deţinători), majoritatea fiind produse după anul 2000 şi parcurgând peste 10.000 kilometri anual. Pe de altă parte, tinerii caută cu precădere autoturisme la mâna a doua în mediul online şi târguri auto, în timp ce persoanele mai în vârstă apelează la parcurile auto şi anunţurile în ziar.
Raportul dintre maşinile noi şi maşinile second hand este câştigat categoric, în 2011, de cele din a doua categorie cu 73,7% dintre utilizatori. Cele mai multe vehicule rulate se găsesc în Banat (80,3%), urmate de cele din Ardeal (78,7%), Moldova (76,7%), Muntenia (71,6%) şi Bucureşti (61,7%).
În funcţie de gradul de satisfacţie din punct de vedere al fiabilităţii maşinilor deţinute, mai mult de jumătate dintre români (52,4%) s-au declarat mulţumiţi, primii în acest clasament fiind deţinătorii de Toyota, cu 72,8%. Îi urmează îndeaproape posesorii de Nissan (69,9%) şi Mitsubishi (68,7%).
La capitolul nivelului de satisfacţie privind costurile de întreţinere, Daewoo este pe prima poziţie, cu 55,9%. Pe următoarele două locuri se clasează Skoda (50%) şi Opel (49,1%).
Nivelul de mulţumire privind gradul de uzură în timp a autovehiculelor plasează marca Volvo 58,8% pe primul loc, urmată de Mitsubishi (52,4%) şi Toyota (51,3%). În funcţie de consumul urban, Volvo, Toyota şi Skoda au prins podiumul, în timp ce la consumul extraurban primele trei poziţii au fost ocupate de Skoda, Volvo şi Citroen.
În ceea ce priveşte intenţia de cumpărare, s-a constatat că în perioada analizată, comparativ cu anul 2010, s-a înregistrat o creştere de 15% în cazul autoturismelor second hand, în timp ce intenţia de cumpărare a unei maşini noi a înregistrat o scădere de 10%.
Totodată, modalitatea de tranzacţionare preferată a românilor este cea prin intermediul internetului, respectiv a site-urilor specializate, iar preţul şi starea tehnică reprezintă principalii factori în luarea deciziei de cumpărare.
În urma analizării datelor furnizate de AutoIndex, instrument de măsurare a pieţei auto second hand, reiese că preţul mediu al unui autoturism rulat a înregistrat o scădere de 9,6% în perioada ianuarie - noiembrie 2011, scădere considerată de către specialişti 'normală', pe fondul crizei economice care a afectat în anul 2011 piaţa auto naţională.
Vechimea parcului auto naţional este între 6 şi 10 ani, nivel care se situează în parametrii mediei europene, relevă analiza citată. Studiul 'Analiza Pieţei Auto 2011' a fost realizat în perioada mai - octombrie 2011, pe un eşantion reprezentativ din punct de vedere demografic de 26.525 repondenţi cu vârsta de peste 18 ani. Metoda de cercetare folosită a fost sondajul online.


Articole înrudite