29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Excursiile elevilor organizate de profesori sau de părinţi vor fi interzise. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a reuşit să încheie un protocol cu Ministerul Educaţiei care prevede organizarea excursiilor doar prin agenţiile de turism.
Deşi protocolul încheiat între ANAT şi Ministerul Educaţiei nu ar avea un caracter obligatoriu, reprezentanţii agenţiilor de turism speră ca ministerul să emită un ordin intern de reglementare a excursiilor, inspectoratele şcolare judeţene urmând să se conformeze acestuia. „Decizii poate lua Ministerul Educaţiei, nu putem noi să trasăm indicaţii. Deocamdată ne propunem să creăm procedurile care vor permite ulterior Ministerului Educaţiei să reglementeze foarte bine organizarea de excursii prin intermediul şcolilor.
Procedurile trebuie să cuprindă dosarul, de câte ori se pot organiza excursii, contractul cu agenţia de turism, iar agenţia trebuie să deţină licenţă, poliţă de asigurare şi ghid autorizat, conform legii. Reprezentanţii noştri vor merge la fiecare inspectorat şi se vor asigura că se respectă protocolul. Acum este o nouă echipă ministerială şi sperăm ca în două săptămâni să fim gata cu aceste proceduri”, a declarat Corina Martin, preşedinta ANAT, pentru Ring.
Preţul va fi mai mic
Preşedinta ANAT spune că preţurile excursiilor organizate individual de profesori erau, în general, mai mari decât cele ale agenţiilor de turism. „Cu agenţiile, preţul este mai convenabil în cele mai multe dintre cazuri, iar serviciile şi calitatea sunt garantate. Aşteptăm ca ministerul să trimită dispoziţii interne către inspectoratele şcolare judeţene. Sigur că nu tuturor le convine, dar asta nu este problema lor, pentru că aici vorbim de o chestiune legală. Una e să fii tu organizatorul, ca profesor, şi să reiasă că tu faci, desfaci, este probabil o libertate mai mare”, a mai afirmat Corina Martin. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca, protocolul cu ANAT este bine-venit. „S-au întâmplat foarte multe accidente şi surprize neplăcute de-a lungul timpului în excursiile organizate de persoane fizice. În plus, se producea şi evaziune fiscală”, a declarat Stelian Fedorca.
„Am pornit campania de curăţenie în turism cu preoţii şi am continuat cu profesorii. Cu preoţii, lupta este ceva mai lungă şi mai delicată şi urmează ca Sfântul Sinod să se pronunţe în februarie în legătură cu pelerinajele organizate de preoţi”, Corina Martin, preşedinta ANAT.


Articole înrudite