02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Soarele ucide: 20 de gălăţeni diagnosticaţi cu cancer al pielii în acest an
Soarele ucide: 20 de gălăţeni diagnosticaţi cu cancer al pielii în acest an
Specialiştii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete. Expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele cum ar fi melanomul, dar şi arsuri şi îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor, dar şi reducerea eficienţei sistemului imunitar. Dintre cele mai traumatizante şi letale efecte pe care le poate avea expunerea excesivă la soare în situaţia existenţei unor valori foarte mari a radiaţiilor ultraviolete cancerul pielii ocupă locul 1. „Potrivit datelor noastre, în primul semestru al acestui an, în judeţul Galaţi au fost  diagnosticaţi 20 de pacienţi ce au dezvoltat cancer al pielii, iar din aceştia 17 se aflau în stadii curabile. În anul 2009 acelaşi diagnostic l-au primit 55 de persoane, dintre care 49 erau în stadii curabile, în timp ce în anul 2008 numărul persoanelor diagnosticate a avea cancer al pielii era de 40 din care 34 se aflau în stadii curabile. Asta arată că în majoritatea cazurilor era vorba de cazuri care mai puteau fi vindecate la data punerii diagnosticului de aceea este importantă consultatea unui medic specialist şi evitarea expunerii la soare”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea.

Recomandări pentru populaţie

Deşi Ministerul Sănătăţii afirmă că există dovezi care evidenţiază beneficiile pentru sănătate şi rolul important în producerea de vitamină D la expunerea în cantităţi mici la radiaţia UV, specialiştii atenţionează asupra utilizării corecte a produselor pentru protecţie solară şi alegerii unei metode eficiente de protecţie pentru expunerea în condiţii de siguranţă la radiaţiile UV solare. Ministerul Sănătăţii a trimis un set de recomandări pentru populaţie privind expunerea directă la razele solare. Este de evitat expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11-17), purtaţi pălărie şi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului. Purtaţi ochelari de soare şi folosiţi corect produsele pentru protecţie solară. De asemenea, protejaţi sugarii şi copii. Nu expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici - aceştia trebuie să rămână la  umbră.

Atenţie la utilizarea produselor de protecţie solară!

Tot Ministerul Sănătăţii vă sfătuieşte să nu utilizaţi niciodată produsele pentru protecţie solară ca unic mijloc de protecţie. Ele trebuie utilizate concomitent cu alte mijloace de protecţie. Produsele pentru protecţie solară nu trebuie să fie prima dumneavoastră alegere pentru prevenirea cancerului de piele. Produsele pentru protecţie solară nu trebuie să fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare. Alegeţi un produs pentru protecţie solară adaptat tipului dumneavoastră de piele şi condiţiilor de expunere (mai multe informaţii se găsesc la adresa www.ispb.ro). Trebuie ales un produs pentru protecţie solară care protejează atât contra radiaţiilor UVB, cât şi contra radiaţiilor UVA.


Articole înrudite