14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Tabără” de vacanţă pentru animăluţe
„Tabără” de vacanţă pentru animăluţe
Este perioada vacanţelor, moment în care cei care au animăluţe de companie trebuie să se decidă în grija cui le lasă în perioada cât vor lipsi. Cu siguranţă, pentru fiecare decizie sunt mai multe variante de luat în calcul. Una dintre aceste variante ar fi găzduirea animăluţelor la pensiunea care s-a deschis acum un an în Pădurea Gârboavele.
Reporter: Acum aproape un an a fost înfiinţată prima pensiune canină din Galaţi. Cum a fost drumul străbătut de atunci până în momentul de faţă?
Alina Dumitrache: A fost un drum inedit, poate nu neapărat greu, deoarece nu am avut cu cine să ne consultăm în privinţa a ceea ce înseamnă o asemenea pensiune în Galaţi. Ştiam doar că trebuie făcut un loc unde să existe curăţenie, personal responsabil şi specializat şi, nu în ultimul rând, multă dragoste pentru preferaţii gălăţenilor dar şi brăilenilor care, din varii motive, trebuie să îi lase temporar în compania altor persoane. Este singura pensiune de animăluţe concepută şi realizată „ca la carte” şi a fost dificil să punem la punct toate aspectele de planificare şi organizare a unei asemenea afaceri în Galaţi. Dorim ca fiecare animăluţ din pensiune să nu simtă lipsa stăpânului, de aceea nu avem decât 19 spaţii generoase de cazare pentru căţeluşi şi 18 pentru pisicuţe.
R: Care este perioada maximă de găzduire a unui animăluţ?
AD: Nu există o perioadă limită pentru găzduirea animăluţelor. Există o perioadă estimată de şedere în pensiune, care poate fi prelungită în funcţie de fiecare caz concret. Sunt stăpâni care trebuie să plece din ţară şi nu îşi pot abandona preferatul, cazuri în care demarează procedura greoaie dar nu imposibilă de a-şi lua şi căţeluşul sau pisicuţa peste hotare. Astfel, sunt situaţii în care animăluţele rămân la noi chiar şi 6 luni sau mai mult, până se definitivează actele de călătorie şi de şedere ale animăluţului în respectiva ţară. Renovarea sau construcţia casei sunt alte motive pentru prelungirea găzduirii animăluţelor în pensiunea noastră. De asemenea, au fost situaţii când stăpânii s-au aflat spitalizaţi pentru o perioadă îndelungată iar rudele nu au timp să se ocupe de animăluţ.
R: În afara câinilor şi pisicilor, pensiunea oferă servicii şi pentru animale de companie mai rar întâlnite în casele oamenilor?
AD: Ne-am gândit şi la varianta stăpânilor excentrici şi suntem pregătiţi să găzduim şi alte suflete exotice sau „de neţinut în casă”. Până acum nu am avut plăcerea să îngrijim şerpi, reptile, maimuţe sau alte asemenea vieţuitoare.
R: Cum procedaţi în momentul în care vă este lăsat în grijă un animăluţ care nu are o stare de sănătate tocmai bună? Cum îl asiguraţi pe stăpân că atunci când se va întoarce îşi va găsi micul companion într-o stare relativ buna?
AD: Toate animăluţele care vin în vacanţă la noi trebuie să aibă carnet de sănătate din care să reiasă cel puţin faptul că sunt vaccinate şi deparazitate. Medicul pensiunii consultă toate animăluţele în ziua în care acestea sunt aduse în pensiune. Dacă se constată afecţiuni cronice, atunci acestea vor urma tratamentul prescris de medic. În cazurile foarte rare de boli transmisibile dar care fie nu au fost cunoscute de stăpâni fie nu au fost declarate de teama de a nu fi primiţi în pensiune, animăluţele în cauză vor fi cazate în spaţii speciale (carantină), evitându-se astfel contaminarea celorlalte animale. Sunt situaţii când trebuie administrat un tratament pentru o afecţiune medicală iar stăpânul nu are timp sau nu se pricepe. Medicii veterinari ne-au recomandat cu încredere multor stăpâni de animăluţe a căror stare de sănătate nu era tocmai bună (căţeluşi bătrâni sau care fuseseră operaţi şi trebuia să urmeze un tratament). La intrarea în pensiune se completează o fişă de primire, unul dintre câmpurile de completat referindu-se la starea de sănătate a animăluţului.
R: Daţi câteva exemple, vă rog, care sunt costurile pentru perioada de o săptămână în cazul unei pisici şi în cazul unui căţel de talie mică. Costul variază în funcţie de talie sau de rasă?
AD: Costurile Pensiunii diferă în funcţie de perioada şederii şi de talia animăluţului de companie. Concret, pentru o talie mică tarifele sunt: pentru o perioadă de 3 zile – 30 Ron/zi, între 3 – 7 zile – 25 Ron-/zi iar ce depăşeşte 7 zile – 20 Ron/ zi. Pentru pisicuţe, tarifele sunt: 25 Ron/ zi pentru o perioadă de până la 3 zile, 20 Ron/ zi până la 7 zile şi 15 Ron/ zi peste 7 zile.
R: Ce-i sfătuiţi pe stăpânii animăluţelor să facă înainte de a-i lăsa pentru o anumită perioadă la pensiune?
AD: Ar fi bine să vină în vizită de două sau trei ori înainte de a lăsa animăluţul, pentru ca acesta să se obişnuiască atât cu spaţiul cât şi cu personalul pensiunii. De asemenea, este indicat să se ocupe constant de starea sănătăţii animăluţului, pentru a nu se ivi probleme cauzate de lipsa stăpânului şi de noutatea locului. Vaccinările şi deparazitările trebuie să fie la zi.


Articole înrudite