07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conf. dr. Mircea Mănuc, gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni, a declarat că a fost înregistrată o schimbare în privinţa afecţiunilor digestive. Astfel, a scăzut ca incidenţă ulcerul gastric şi a crescut boala de reflux esofagian, care afectează peste un sfert din populaţia adultă. Dispepsiile funcţionale, intestinul iritabil afectează între 25%- 30% din populaţie, a subliniat specialistul.
Mircea Mănuc a adăugat că s-a majorat numărul cancerelor digestive, în special cel de colon, care a crescut de trei ori ca incidenţă şi de două ori ca mortalitate după '90.
"Această creştere este legată de obiceiurile alimentare, de sedentarism şi stres. Au crescut tulburările funcţionale şi boala inflamatorie intestinală, patologie care ne apropie de epidemiologia din vest. Au crescut şi cancerele hepatice la bolnavii care au avut infecţii cu hepatită C şi B înainte de '89", a reliefat conf. dr. Mănuc.
Tinerii sunt în principal cei care se confruntă cu bolile inflamatorii intestinale, urmare a stilului de viaţă, a arătat medicul, accentuând asupra necesităţii screening-ului pentru cancerul de colon.
"Vom vedea dacă se va accepta un program pilot pentru a fi plătite testele pentru hemoragie ocultă, iar acolo unde se evidenţiază această hemoragie să se facă şi colonoscopie. Zilele acestea s-a discutat la Parlamentul European despre necesitatea unei campanii de informare privind screening-ul pentru cancer colorectal în ţările Uniunii Europene", a punctat conf. dr. Mănuc.


Articole înrudite