28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cazurile de demenţă s-ar putea tripla până în 2050
Cazurile de demenţă s-ar putea tripla până în 2050
Cazurile de demenţă, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 şi să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puţin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un raport.
Actualmente, aproape 35,6 milioane de persoane din lume sunt atinse de demenţă, un sindrom, în general cronic, cauzat de diverse boli ale creierului care afectează memoria, raţiunea, comportamentul şi aptitudinea de a face activităţi cotidiene. Maladia Alzheimer este cea mai curentă cauză a demenţei (până la 70 la sută din cazuri).
Cu toate că întâlnim cazuri de demenţă în toate ţările, mai mult de jumătate /58%/ dintre persoanele vizate trăiesc într-o ţară cu venituri scăzute sau intermediare. Această proporţie este susceptibilă să depăşească 70% până în 2050.
Pe de altă parte, tratarea şi îngrijirea persoanelor afectate de demenţă în lume are un cost ce atinge peste 604 miliarde de dolari /461 miliarde de euro/ în fiecare an la ora actuală. Această sumă ia în calcul furnizarea de tratamente şi de asistenţă socială, dar şi reducerea sau pierderea veniturilor bolnavilor sau celor care îi îngrijesc. Potrivit OMS, doar opt ţări au un program naţional de luptă împotriva demenţei.
În raportul său, organizaţia internaţională le recomandă autorităţilor să implementeze programe axate în principal pe reducerea stigmatizării şi furnizarea unor medicamente de o calitate mai bună. Totodată, în contextul în care absenţa diagnosticului este o problemă majoră, OMS pune de asemenea accentul pe îmbunătăţirea formării personalului din domeniul sănătăţii, dar şi pe diagnosticarea precoce şi sensibilizarea publicului în faţa bolii.


Articole înrudite