26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai sănătoase diete din lume
Cele mai sănătoase diete din lume

1. Dieta mediteraneană – Bogată în fructe şi legume proaspete, cereale integrale, nuci, produse lactate, peşte, ulei de măsline, la masă adăugându-se şi un pahar de vin roşu, dieta medteraneană este recunoscută de nutriţionişti ca fiind cea mai sănătoasă din lume. Mai multe studii au scos în evidenţă beneficiile acestor combinaţii de alimente pentru organism, asociate cu o stare generală de sănătate mai bună şi cu reducerea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul zaharat de tip 2 sau demenţa.

2. Dieta japoneză – Populaţia japoneză are una din cele mai mari speranţe de viaţă din lume. Motivul? Dieta bogată în carbohidraţi, fructe şi legume, precum şi peşte şi carne. În anul 2005, guvernul japonez a publicat un ghid alimentar, încurajând oamenii să aibă o dietă săracă în grăsimi saturate şi în alimente procesate şi bogată în carbohidraţi obţinuţi din orez şi legume. Un studiu a arătat că la persoanele care au urmat acest ghid rata de mortalitate a scăzut cu 15% şi s-a îmbunătăţit circulaţia sanguină la nivelul creierului..

3. Dieta nordică – Pâinea de secară, peştele gras, măceşele, laptele şi brânzeturile fermentate sunt frecvent consumate în ţările nordice, cum ar fi Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia sau Islanda. Beneficiile pentru sănătate sunt similare cu cele din dieta mediteraneană.

4. Dieta din Africa de Vest – Oamenii din Mali, Ciad, Senegal şi Sierra Leone au, de asemenea, diete foarte sănătoase. Produsele alimentare în Africa de Vest variază între 16 ţări, dar bucătăria include mai ales orez şi peşte uscat şi afumat.

5. Dieta franceză – Oamenii de ştiinţă sunt contrariaţi şi părerile lor sunt împărţite. Cum o naţiune care mănâncă alimente bogate în multe grăsimi saturate poate avea o rată scăzută de boli de inimă şi obezitate? Un studiu arată că de fapt această cantitate de alimente este cheia. Potrivit studiului, francezii mănâncă cornuri, brânză, carne, dar în porţii mici. De exemplu, într-un restaurant din Paris un fel de mâncare ajunge la 277 de grame, în comparaţie cu un restaurant din Philadelphia (SUA), unde cântăreşte 350 de grame.


Articole înrudite