Rujeola este o boală foarte infecţioasă, iar potrivit unui studiu efectuat recent de oameni de ştiinţă americani, complicaţiile sale pot fi mai periculoase decât s-a crezut până acum, informează CNN.
Cercetătorii au studiat înregistrările medicale ale unor persoane din California, care au avut o boală neurologică numită panencefalită sclerozantă subacută (PESS), între anii 1998 şi 2016.
PESS este o complicaţie neurologică determinată de rujeolă în care corpul manifestă un răspuns imunitar anormal faţă de virus.
PESS este considerată 100% fatală pentru copiii infectaţi. Aceasta este de multe ori trecută cu vederea deoarece simptomele nu apar imediat după infectarea cu rujeolă.
Boala a fost considerată foarte rară; în Statele Unite au fost raportate mai puţin de zece cazuri pe an. Însă, după ce au studiat situaţia din California, oamenii de ştiinţă au anunţat că PESS a fost subevaluată.
Studii anterioare au arătat că posibilitatea de apariţie a PESS este de una la 100.000 de persoane, iar potrivit unei cercetări efectuată în Germania rata de infectare ar putea fi de unu la 1.700 de cazuri printre copiii infectaţi cu rujeolă înainte de a împlini 5 ani. Însă noul studiu sugerează că este mult mai probabil ca unul din 600 de copii să facă PESS în urma declanşării rujeolei în lipsa vaccinării.
''Sperăm ca acest lucru să încurajeze oamenii să se vaccineze cât de rapid posibil pentru a evita expunerea'', a declarat dr. Kristen Wendorf, medic pediatru la spitalul de copii UCSF Benioff din Oakland, cea care a condus studiul, citată la 1 noiembrie de CNN.
Dr. James Cherry, profesor şi cercetător la David Geffen School of Medicine din cadrul Universităţii California din Los Angeles, participant la studiu, a declarat că rezultatele acestuia sunt ''înspăimântătoare'' şi că se simte tulburat de faptul că ''încă mai există medici care îi avertizează pe părinţi împotriva vaccinării''.
Doctorii nu obişnuiesc să vaccineze copiii mai mici de vârsta de 12 luni deoarece deţin încă anticorpi de la mame, iar aceştia pot limita eficienţa acestor injecţii, însă în cazul în care cei mici urmează să călătorească alături de părinţi pot fi vaccinaţi chiar şi la 6 luni, menţionează oamenii de ştiinţă, potrivit sursei citate.