Copiii rezultaţi în urma procedurii de fertilizare in vitro (FIV) au o stare de sănătate la fel de bună ca a semenilor lor concepuţi prin metode naturale, conform unui studiu realizat în Australia şi publicat recent, citat de Xinhua.
Potrivit cercetării considerată cea mai importantă în acest domeniu, efectuată de Murdoch Childrens Research Institute (MCRI), copiii incluşi în studiu, concepuţi prin FIV şi ajunşi la vârsta şcolară erau la fel de sănătoşi din punct de vedere fizic, mental şi emoţional ca şi semenii lor concepuţi pe cale naturală.
David Amor, cercetător principal, a declarat că rezultatele ar trebui să îi liniştească pe părinţii copiilor rezultaţi în urma procedurii FIV.
Numărul copiilor născuţi prin FIV, prin intermediul donatorilor de spermă, s-a dublat în Victoria începând din 2010.
''Femeile şi cuplurile care aleg donatori investesc timp de gândire şi efort în selectarea acestora'', a declarat Amor, miercuri, pentru media din Australia. ''Serviciile FIV investesc efort în recrutarea donatorilor'', a mai spus el adăugând că ''informaţia pe care beneficiarul o primeşte despre donator este minimă'', aceasta bazându-se pe ''o evaluare a stării de sănătate'', însă ''nu se ştie dacă aceşti bărbaţi sunt reprezentativi pentru populaţia generală''.
''Ţinând cont că se înregistrează o creştere a interesului pentru FIV în ceea ce priveşte cererea, aceste concluzii ar trebui să îi liniştească pe părinţi'', a precizat Amor.
Pentru acest studiu, mamele a 224 de copii din Victoria concepuţi prin FIV au fost rugate să completeze un sondaj cu privire la propria sănătate şi stare generală şi la cea a copiilor lor.
Rezultatele au indicat că micuţii concepuţi cu ajutorul donatorilor aveau mai multe nevoi speciale în ceea ce priveşte sănătatea în comparaţie cu copiii concepuţi pe cale naturală, însă cei născuţi în urma FIV aveau vieţi de familie mai sănătoase.
Potrivit lui Amor, ambele rezultate pot fi explicate prin faptul că părinţii care au apelat la FIV sunt mult mai protectori cu copiii lor.
Conform specialistului, oamenii de ştiinţă vor studia în etapa următoare starea de sănătate a persoanelor concepute prin FIV ajunse la vârsta fertilă.