Dependenţa de jocuri de noroc, o afecţiune cronică, a devenit o problemă pe care o au tot mai multe persoane, fiind afectată sever nu doar viaţa jucătorilor, ci şi cea a familiilor acestora.
Conform psihoterapeuţilor, în pofida conştientizării efectelor negative pe care dependenţa de jocurile de noroc o are asupra persoanei şi a celor din jur, aceasta nu are capacitatea de a rezista impulsului de a juca. Tratamentul dependenţei începe numai cu recunoaşterea şi acceptarea acestei probleme şi cu dorinţa de a o depăşi.
"Publicul larg, comunitatea au început, în ultimul timp, să perceapă dependenţa de jocuri de noroc ca pe o problemă reală. (...) Sunt persoane care sunt dependente de acele aparate numite păcănele, sunt cei care joacă la pariuri sportive sau la ruleta electronică, dar indiferent de forma în care joacă, vorbim de o dependenţă, iar efectele negative ale acesteia sunt numeroase. Dependenţa, indiferent de natura ei, produce multă suferinţă, mai devreme sau mai târziu", a afirmat, pentru AGERPRES, psihoterapeutul Mariana State, administratorul unui centru de terapie pentru dependenţe.
Psihoterapeutul a menţionat că persoanele dependente de jocuri de noroc reprezintă numărul cel mai mare al clienţilor centrului.
Potrivit Marianei State, există o perioadă destul de mare de negare a dependenţei, deşi semnele sunt clare: modificări ale aspectului feţei, ţinutei corporale, modului de exprimare, schimbări comportamentale — nepăsare, minciună, obrăznicie, agresivitate, precum şi cheltuielile mari. Alte semne sunt abandonarea unor activităţi casnice, schimbări frecvente de dispoziţie psihică, apariţia unor anturaje noi.
"Dependenţa presupune câteva aspecte esenţiale printre care preocuparea obsesivă de a juca, cu consecinţe în plan real. Apar probleme materiale, se ascund, se chinuie să facă rost de bani, fac datorii. Îşi pierd locul de muncă, renunţă la responsabilităţile casnice, nu-şi mai îndeplinesc rolurile pe care le au, apare izolarea, retragerea din mediul real şi o grămadă de alte probleme în viaţa de zi cu zi. (...) Persoanele acestea încearcă să renunţe la comportamentul respectiv şi pur şi simplu nu reuşesc. Uneori, au comportamente agresive în momentul în care cineva din exterior le solicită să renunţe, le remarcă problema. Se manifestă agresiv, iritabil, instabil emoţional şi au comportamente total inadecvate, de exemplu preferă să plece de acasă invocând diverse motive, ameninţă (...)", a explicat psihoterapeutul, menţionând că, în situaţia în care apar astfel de aspecte, vorbim de o dependenţă şi nu de un comportament inadecvat.
Conform psihoterapeutului, dependenţa este o boală cronică ce poate fi tratată doar cu ajutorul specialiştilor. Dependenţa afectează treptat familia, prietenii, colegii de muncă, vecinii, comunitatea şi, oricât de bine intenţionaţi ar fi aceştia, nu-l pot ajuta pe dependent fără a apela la ajutorul specialiştilor în domeniu.
Metoda terapeutică a specialiştilor centrului de terapie pentru dependenţe presupune parcurgerea a 12 paşi, dependenţii fiind ajutaţi să se recupereze din punct de vedere fizic, mental, emoţional şi comportamental. Scopul final al terapiei este menţinerea abstinenţei şi redobândirea controlului.
"Dependenţa se tratează şi acesta este scopul psihoterapiei la noi. Dar este foarte important ca individul să urmeze un proces de recuperare, să facă schimbări pentru a rămâne abstinent şi să nu recadă. Recuperarea constă în parcurgerea a 12 paşi, recuperarea şi reducerea consecinţelor pe domeniul de funcţionare, pe domeniul psihic, fizic, emoţional, comportamental şi spiritual. Primul pas este de a accepta, de a înlătura negarea dependenţei", a spus Mariana State.
Potrivit psihoterapeutului, unii dintre clienţii centrului, care au realizat că au o problemă după încercări eşuate de a renunţa la jocuri de noroc, s-au prezentat de bună voie la specialişti, fără să fie trimişi de familie.