10 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii care se confruntă cu fenomenul de bullying, mai predispuşi la consumul de alcool, tutun şi droguri
Elevii care se confruntă cu fenomenul de bullying, mai predispuşi la consumul de alcool, tutun şi droguri

Copiii care se confruntă cu fenomenul de bullying în clasa a cincea sunt mai predispuşi la depresie şi la consumul de droguri, tutun şi alcool în timpul adolescenţei în comparaţie cu ceilalţi elevi care nu au fost persecutaţi de semenii lor, informează Reuters citând un studiu realizat recent în Statele Unite.
Oamenii de ştiinţă au analizat cazurile a aproape 4.300 de elevi de clasa a cincea, cu vârste de circa 11 ani, de la şcoli din Houston, Los Angeles şi Birmingham, Alabama. Până în clasa a zecea, 24% dintre aceştia consumau alcool, 15% fumau marijuana, iar 12% utilizau tutun.
Cele mai frecvente episoade de bulllying fizic şi emoţional în clasa a cincea au fost asociate cu un risc crescut de depresie până în clasa a şaptea, asociat cu o mai mare posibilitate de utilizare a acestor substanţe în timpul adolescenţei, se arată în concluziile cercetării.
''Acest lucru sugerează că oamenii utilizează substanţe pentru a încerca să uşureze senzaţiile neplăcute sau să îşi controleze emoţiile'', a declarat pentru sursa citată autoarea principală a studiului, Valerie Earnshaw, cercetător în cadrul Universităţii Delaware. ''Tinerii care se confruntă cu fenomenul de bulllying se simt rău sau manifestă simptome depresive şi sunt predispuşi să utilizeze diverse substanţe pentru a se simţi mai bine'', a completat aceasta.
La începutul studiului, circa 10% dintre copiii din clasa a cincea au declarat că au fost victime ale fenomenului de bulllying, cei mai afectaţi fiind băieţii şi elevii care sufereau de boli cronice sau care făceau parte din minorităţi sexuale. Până în clasa a şaptea, aproape 2% dintre elevi au declarat simptome de depresie. Până la finalul cercetării, când copiii erau în clasa a zecea, s-a observat că utilizarea de diverse substanţe era frecventă printre copiii care raportaseră iniţial că se confruntaseră cu fenomenul de bullying şi cu depresia.
Autorii studiului precizează că acesta nu este un experiment controlat menit a dovedi că fenomenul de bullying cauzează în mod direct depresia sau că problemele mentale conduc la utilizarea de substanţe. De asemenea, oamenii de ştiinţă menţionează că o altă limitare a cercetării este că aceasta s-a bazat pe declaraţiile directe ale adolescenţilor cu privire la episoadele de bullying şi de depresie cu care s-au confruntat sau legate de substanţele folosite. Studiul a fost publicat recent în jurnalul ''Pediatrics''.


Articole înrudite