Alimentele din soia sunt sigure pentru a fi consumate de femeile diagnosticate cu cancer la sân, putând fi chiar benefice pentru sănătatea acestora, a demonstrat o nouă cercetare publicată în jurnalul ''Cancer'' al Societăţii Americane pentru Cancer, informează Medical Xpress şi EurekAlert!. Rezultatele cercetării ar putea ajuta la rezolvarea controverselor cu privire la potenţiala asociere dintre consumul de soia şi cancerul de sân.
Produsele din soia se numără printre cele mai sănătoase alimente pentru dieta omului, însă conţinutul bogat în estrogen al acestei plante leguminoase a stârnit îngrijorare cu privire la potenţialul risc de cancer de sân din cauza influenţei pe care nivelurile mari ale acestui hormon le-ar putea avea asupra creşterii şi răspândirii celulelor canceroase.
''În cadrul studiilor de laborator s-a demonstrat că izoflavonele — componentele din soia care au proprietăţi similare estrogenului — încetinesc răspândirea celulelor canceroase, iar analizele epidemiologice efectuate pe femei din Asia de Est cu cancer de sân au relevat o legătură între aportul ridicat de izoflavone şi reducerea mortalităţii; însă, alte cercetări au sugerat că efectele izoflavonelor, similare estrogenului, pot reduce eficacitatea terapiilor hormonale folosite pentru tratarea cancerului de sân'', susţine dr. Fang Fang Zhang de la Şcoala Friedman pentru Ştiinţa şi Politica Nutriţiei din cadrul Universităţii Tufts. "Din cauza acestei disparităţi, a rămas o necunoscută dacă aportul de izoflavone ar trebui încurajat sau evitat în ceea ce priveşte pacientele cu cancer la sân", a explicat aceasta.
Pentru a face lumină, dr. Zhang şi colegii săi au studiat relaţia dintre consumul de izoflavone şi decesele a 6.235 de femei din Statele Unite şi Canada, care primiseră diagnosticul de cancer de sân. Pe o durată de circa nouă ani, cele care au mâncat cantităţi importante de izoflavone au prezentat un risc cu 21% mai mic de deces în comparaţie cu femeile care au inclus în dieta lor cantităţi mai mici de izoflavone.
Rezultatul a fost, în cea mai mare parte, limitat la femeile cu celule mamare canceroase cu receptori hormonali negativi şi la femeile care nu urmau o terapie anti-estrogenică, precum tamoxifenul (care blochează efectul estrogenului). Spre deosebire de alte cercetări realizate anterior, aportul ridicat de izoflavone nu a fost asociat cu un procent mai mare de mortalitate în rândul femeilor care au beneficiat de terapie hormonală. ''Pe baza rezultatelor noastre, nu se observă nici un efect negativ al consumului de alimente din soia printre femeile tratate cu terapie endocrină'', a completat dr. Zhang. "În cazul femeilor cu cancer de sân cu receptori hormonali negativi, produsele alimentare din soia ar putea avea un efect protector. La femeile care nu au beneficiat de tratament bazat pe terapia endocrină s-a observat o asociere mai mică, însă semnificativă din punct de vedere statistic", a explicat cercetătoarea.
Peste 20% dintre pacientele cu cancer cu statut estrogenic sau progesteronic au receptori hormonali negativi, acestea având mai puţine şanse de supravieţuire spre deosebire de cazurile cu receptori hormonali pozitivi.
"Descoperirile noastre sugerează că şansele de supravieţuire ar putea fi mai mari în cazul pacientelor care au un consum mai mare de izoflavone", a notat Esther John de la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California, potrivit sursei citate.
Cercetătorii notează că în cadrul studiului au fost luate în calcul doar sursele de izoflavone obişnuite în alimentaţie, nu şi cele prezente în suplimente.
Modul în care izoflavonele acţionează asupra celulelor mamare canceroase nu este încă cert, însă oamenii de ştiinţă au evidenţiat că acestea au, printre altele, efecte antioxidante, antiinflamatorii şi antiangiogenetice care ar putea influenţa persistenţa şi răspândirea tumorii.