29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Exerciţiile fizice intense asociate cu emoţiile puternice pot creşte riscul de infarct
Exerciţiile fizice intense asociate cu emoţiile puternice pot creşte riscul de infarct
Combinaţia de exerciţii fizice intense şi emoţii puternice ar putea fi dăunătoare pentru inimă, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă irlandezi. În cadrul cercetării, experţii au descoperit că persoanele care fac sport atunci când sunt supărate sau nervoase au un risc de trei ori mai mare de a suferi un atac de inimă în acea oră, informează Live Science.
Cu toate că exerciţiile fizice prezintă numeroase beneficii, inclusiv pentru prevenirea afecţiunilor cardiace, oamenii de ştiinţă susţin că o persoană ''care este nervoasă sau supărată'' şi care vrea să facă sport ''să se străduiască să nu îşi depăşească rutina'' şi să nu efectueze exerciţii la niveluri extreme, după cum a declarat dr. Andrew Smyth, cercetător la HRB Clinical Research Facility din Irlanda, principal autor al studiului.
În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au utilizat date prelevate de la 12.500 de pacienţi din 52 de ţări care trecuseră printr-un infarct. Cu toţii erau participanţi în cadrul studiului INTERHEART, care investighează factorii de risc pentru atacuri de cord. Pe parcursul INTERHEART, participanţii au răspuns la întrebări despre activităţile pe care le întreprindeau în ora de dinainte de infarct, inclusiv dacă se supuseră unor exerciţii fizice sau dacă fuseseră nervoase sau supărate. De asemenea, oamenii de ştiinţă le-au cerut pacienţilor să declare dacă făcuseră aceleaşi exerciţii sau se confruntaseră cu aceleaşi stări emoţionale cu o zi înainte de atacul de cord.
Experţii au notat că atât epuizarea fizică, cât şi anumite emoţii pot afecta organismul într-o asemenea măsură încât să crească riscul de infarct. ''Ambele pot mări tensiunea şi pulsul, schimbând modul de curgere a sângelui şi reducând irigarea inimii'', menţionează Smyth în declaraţia inclusă în concluziile studiului. Acesta a adăugat că riscul este mai mare în cazul persoanelor care au deja vasele de sânge îngustate din cauza depunerilor de plăci de aterom.
Studiul a fost publicat în jurnalul Circulation.

Articole înrudite