02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guma noastră cea de toate zilele...
Guma noastră cea de toate zilele...
Recent, 30 de femei, dintre care majoritatea aveau sub 40 de ani, au fost întrebate dacă au la ele gumă de mestecat. Dintre acestea 27 de femei au arătat pachetul de gume pe care îl aveau în poşetă sau buzunare, iar unele dintre ele chiar au explicat de ce preferă o anumită firmă sau aromă. Deşi acest mic studiu nu este reprezentativ pentru toate femeile, 90% dintre ele mestecă gumă de mestecat zilnic, unele chiar şi mai mult de una pe zi. La fel ca şi în cazul altor produse pe care le consumăm zilnic, haideţi să analizăm un moment ingredientele dintr-o gumă de mestecat şi să ne punem câteva întrebări importante care să ne facă să înţelegem dacă acest produs este benefic sau nu, scrie wakeup-world.com.
Câţi dintre noi s-au uitat la ingredientele de pe un pachet de gume? Dacă da, ştiţi ce reprezintă fiecare substanţă? Aţi putea răspunde, în cunoştinţă de cauză, la întrebarea “Este o gumă la fel de toxică precum o ţigară?
Aşa cum o să aflaţi în continuarea acestui articol, produsele de gumă comercială sunt câteva din cele mai toxice substanţe la care vă puteţi expune organismul şi literalmente pot duce la unele dintre cele mai grave boli de pe planetă.
Iată o listă cu ingredientele cel mai des întâlnite în majoritatea gumelor de mestecat de pe piaţă:

• Sorbitol, xilitol, manitol, maltitol
• Bază de gumă
• Glicerol
• Arome naturale si artificiale
• Uleiul de cocos hidrogenat ?i amidon
• Aspartam – Acesulfam
• Lecitină din soia
• Coloranţi (oxid de titan, albastru 2 lac, ro?u 40)
• BHT
• Acid malic, acid citric

1. Bază de gumă
Imaginaţi-vă că vine cineva şi vă întreabă “Vrei să mesteci nişte cauciuc şi plastic?”. Probabil refuzaţi politicos şi vă gândiţi că această persoană are nevoie de o evaluare psihologică.
“Baza de gumă” este un amestec de elastomeri, plastifianţi, materiale de umplutură şi răşină. Alte ingrediente care fac parte din acest amestec sunt acetatul de polivinil, care este frecvent numit drept “lipiciul tâmplarului” sau “lipici alb”.
Ceara parafinoasă este un alt ingredient care este un produs secundar al petrolului rafinat. Aşadar, îndeletnicirea de a mesteca plastic, petrol şi cauciuc este sigură sau dăunătoare? Pe măsură ce mestecăm, aceste substanţe se infiltrează în gură şi organism. Yummmmmi.

2. Aspartam
Controversa ce înconjoară această substanţă este răspândită la scară largă. Aspartamul este una din cele mai toxice substanţe pentru organism dintre toate cele pe care le consumăm. Corupţia politică şi traseul banilor din urma acestui agent de boală are o lungime de kilometri întregi.
Aspartamul a fost legat de toate bolile cerebrale majore, inclusiv de Alzheimer. De asemenea, substanţa este considerată a fi un factor principal pentru alte boli precum diabetul, scleroza multiplă, astm, obezitate şi multe altele.
Aspartamul se află în componenţa multor produse dietetice de pe piaţă, dar pe termen lung contribuie la apariţia obezităţii, din cauza acidităţii sale extreme. Aspartamul este o excitotoxină, care supra-excită neuronii cerebrali până când se consumă şi mor. Doctorul Russell Blaylock, expert mondial în Aspartam şi alte excitotoxine recomandă vizionarea documentarului numit “Suferinţă dulce: O lume otrăvită” (“Sweet Misery: A Poisoned World”).

3. Ulei de cocos hidrogenat şi amidon
Hidrogenarea este un proces chimic la care se recurge pentru a creşte viaţa pe raft a unui produs, transformând, spre exemplu, uleiul într-o substanţă asemănătoare plasticului. În urma acestui proces, rezultă şi trans grăsimi, despre care se ştie acum că sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate.

4. Coloranţi (dioxid de titan, albastru 2 lac, roşu 40)
Dioxidul de titan este o nanoparticulă care este foarte des întâlnită în cremele pentru protecţie solară şi multe alte produse de sănătate, inclusiv în suplimenţii nutriţionali sintetici.
Noi dovezi indică această substanţă ca fiind cancerigenă. Noi, ca şi oameni, sunem atraşi de lucrurile care sunt colorate. Coloranţii alimentari artificiali, cum ar fi roşu 40, sunt făcuţi din petrol şi sunt periculoşi pentru sănătatea noastră. Mulţi oameni au alergii extreme la aceste substanţe, care sunt implicate în apariţia diferitelor tulburări şi boli.

5. Sorbitol, xilitol, manitol, maltitol
Aceşti alcooli de zahăr sunt făcuţi în mod original din zahăr, însă sunt atât de alteraţi încât sunt consideraţi a fi “fără zahăr”. Ca o regulă generală, atunci când natura este alterată şi schimbată pentru a crea un produs “mai bun”, în cele mai multe cazuri, rezultatul este ceva nesănătos.
Unii ajung în extremă, spunând că aceste produse sunt mult mai dăunătoare decât zahărul şi pot stimula îngrăşarea. Alte efecte secundare pot include dureri abdominale şi diaree. Este alcoolul de zahăr mai bun decât zahărul? Nici una nu este o substanţă bună, aşa că o comparaţie între cele două nu are niciun sens.

Guma de mestecat şi digestia

De fiecare dată când mesteci gumă, creierul este păcălit să creadă că mănânci mâncare. De aceea, aceasta trimite semnale în stomac, pancreas şi alte organe implicate în digestie pentru a se pregăti pentru acest “aliment”.
Glandele salivare şi pancreasul vor începe să emită enzime, care sunt necesare pentru digerarea mâncării şi absorbţia nutrienţilor din alimente. Emisiile de enzime se vor epuiza la un moment dat, iar acest proces repetat în mod exagerat va genera o încetinire a activităţii de producere a enzimelor. De unde şi consecinţa: în timp, organismul nu va mai putea prelucra alimentele pentru a le absorbi într-un mod corespunzător, şi astfel te vei îmbolnăvi.

O alternativă naturală pentru o respiraţie proaspătă

O alternativă foarte bună la guma de mestecat este o simplă felie de lămâie sau o sticluţă cu ulei de mentă organic (atunci când vrei să îţi împrospătezi respiraţia, pune o picătură în gură şi vei obţine acelaşi efect). Poţi găsi mai multe tipuri de uleiuri alimentare care sunt minunate pentru împrospătarea respiraţiei.
Nimic din guma de mestecat nu este natural. Este un material chimic care nu contribuie în niciun fel nici sănătăţii generale, şi nici nu protejează dinţii. Nu te lăsa păcălit de reclame pompoase.
Cele cinci ingrediente pe care le-am analizat mai sus, într-o formă sau alta, îţi şubrezesc sănătatea şi contribuie la apariţia stării de boală. Este un risc la care vrei să te expui doar de dragul unei respiraţii proaspete?
Pe viitor, poate vom ajunge să privim consumul gumei de mestecat cu mai multă responsabilitate, conştientizând că aceasta este nocivă pentru organismul nostru, la fel ca şi ţigările.

Articole înrudite