Politicile anti-fumat au cunoscut o creştere puternică în ultimii 10 ani, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a deplâns însă în acelaşi timp persistenţa de care dau dovadă producătorii de ţigarete în încercările lor de a slăbi lupta împotriva fumatului, care se face vinovat de peste 7 milioane de decese în fiecare an, informează AFP.
Tot mai multe ţări au luat măsuri pentru a descuraja folosirea produselor ce conţin tutun, precum tipărirea de avertismente pe pachetele de ţigarete, interdicţia de a face reclamă la ţigarete şi amenajarea unor zone pentru non-fumători, explică un raport despre epidemia mondială a tabagismului, prezentat recent la sediul ONU din New York.
În prezent, 4,7 miliarde de persoane pot să beneficieze de cel puţin o măsură de control anti-fumat — de patru ori mai mult decât în 2007.
"Strategiile adoptate pentru a implementa astfel de măsuri au salvat milioane de persoane de o moarte precoce", afirmă OMS, care a demarat în acest scop programul MPOWER în 2008 pentru a favoriza intervenţii ale guvernelor împotriva fumatului.
MPOWER a fost lansat în asociere cu convenţia-cadru a OMS pentru a stăvili epidemia, agravată de mondializare, prin implementarea a şase strategii create pentru a descuraja folosirea produselor din tutun.
Este vorba de controlarea consumului acestor produse şi politicile de prevenire, de protejararea publicului contra fumului de ţigară, de ajutorul oferit persoanelor care vor să renunţe la fumat, de avertizarea publicului în legătură cu pericolele fumatului, de respectarea interdicţiei de a face reclamă la ţigarete, de promovare sau sponsorizarea şi creşterea taxelor.
Un deces din zece
"Guvernele din lume nu ar trebui să piardă timpul şi să încorporeze toate dispoziţiile convenţiei OMS despre controlarea tutunului în programele lor naţionale de luptă împotriva tabagismului", a declarat în reuniunea Organizaţiei Naţiunilor Unite medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
"Ele trebuie, de asemenea, să suprime piaţa ilicită a produselor pe bază de tutun care exacerbează epidemia mondială de fumat şi consecinţele ei sanitare şi socioeconomice nefaste", a adăugat acelaşi oficial.
"Lucrând împreună, ţările pot să evite milioane de morţi în fiecare an (...), economisind în acelaşi timp miliarde de dolari în fiecare an pentru îngrijiri medicale", a mai spus directorul general al OMS.
Cel mai recent raport OMS, finanţat de Bloomberg Philanthropies, ce grupează mai multe activităţi caritabile ale miliardarului Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York, se concentrează pe supravegherea folosirii tutunului şi pe politicile de prevenţie.
"Un deces din zece în lume este provocat de tutun, dar putem să schimbăm acest lucru prin măsurile de luptă contra fumatului ale programului MPOWER, care s-au dovedit foarte eficiente", a subliniat Michael Bloomberg, ambasador al OMS pentru boli non-transmisibile.
"Progrese au fost făcute peste tot în lume, aşa cum arată acest raport, ce indică faptul că este posibil ca ţările lumii să învingă fumatul", a adăugat el.
Autorii au constatat că o treime din ţările lumii au pus la punct sisteme extinse pentru a controla consumul de tutun.
Contracararea tacticilor companiilor din industria tutunului
Deşi s-a observat un progres net în raport cu perioada deceniului trecut, când doar un sfert din ţările lumii implementaseră astfel de măsuri, guvernele trebuie să depună mai multe eforturi în acest domeniu, consacrând mai multe resurse acestor politici antifumat sau ridicându-le la rangul unor priorităţi naţionale, afirmă OMS.
Raportul a arătat, de asemenea, că opt ţări — dintre care cinci cu venituri mici sau intermediare — au implementat deja cel puţin patru dintre cele şase strategii principale ale programului.
Acestea sunt Brazilia, Iran, Irlanda, Madagascar, Panama, Turcia, Marea Britanie şi Irlanda de Nord.
OMS insistă şi asupra importanţei pe care o au supravegherea şi contrarea sistematică a tacticilor folosite de companiile din industria tutunului.
Acestea constau în a exagera importanţa economică a culturilor de tutun, discreditarea ştiinţei care a dovedit nocivitatea fumatului şi demararea unor procese în instanţă pentru a intimida guvernele.
Reducerera consumului de tutun reprezintă o parte esenţială a Programului de dezvoltare durabilă pentru anii 2030 al ONU, stabilit în 2015.
Unul dintre obiectivele-cheie este acela de a reduce cu o treime numărul de decese premature ce rezultă din maladii non-transmisibile (patologii cardiovasculare, pulmonare, cancer şi diabet, pentru care fumatul reprezintă un important factor de risc.
Peste 80% dintre cele 40 de milioane de morţi premature pe an se produc în ţările cele mai sărace şi cu venituri intermediare, potrivit OMS.