27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din nou în stradă
Membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din nou în stradă

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România continuă programul de proteste prealabile organizării grevei generale cu pichetarea  Ministerului Finanţelor şi a Camerei Deputaţilor.
Protestul, la care vor participa reprezentanţi ai angajaţilor din toată ţara şi din toate categoriile profesionale, se va desfăşura mâine, joi, 15.02.2024, după următorul program:
- pichetarea Ministerului Finanţelor în intervalul orar 11.00 - 12.30;
- pichetarea Camerei Deputaţilor în intervalul orar 12.45 - 14.00.
Programul de proteste în stradă va continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va fi desfăşurat în Piaţa Victorie de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie).
Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” rămân neschimbate şi vizează o creştere reală a veniturilor salariale şi nu doar a veniturilor din salariile de bază, aşa cum arată la acest moment oferta guvernului.
"Legitimitatea revendicărilor noastre este conformă cu aşteptările angajaţilor şi este confirmată inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna dec. 2023):
- câştigul salarial mediu pe economie: 5.079 lei;
- câştigul salarial mediu în Sănătate şi Asistenţă Socială: 4.669 lei.
Datele INS referitoare la câştigul salarial şi poziţia sectorului de Sănătate şi Asistenţă Socială în ierarhia câştigurilor salariale demontează, de asemenea, un mit: „În sănătate salariile sunt mari”.
În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturaşi efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024.
Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%.
În acelaşi timp, este suficient ca fiecare dintre ei să înmulţească valoarea acestei creşteri cu 3 pentru a estima nivelul majorărilor din acest an. Acest nivel va corespunde unei creşteri a venitului mediu net lunar de 10%, procentul real pe care angajaţii îl vor încasa lunar, în medie, în anul 2024.
Refuzul Guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile legale, prin nerespectarea termenului de 10 zile până la care trebuia să publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intenţia de declanşarea a Grevei împotriva politicii sociale şi economice a guvernului şi să ne invite la negocieri arată frica de a negocia doar cu reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. Acest refuz al guvernului este un indicator al respectului faţă de legalitate", precizează Federaţia.

Citeşte şi Sindicaliştii din sănătate continuă seria protestelor premergătoare grevei generale


Articole înrudite