13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nanoparticule din aur pentru diagnosticare
Nanoparticule din aur pentru diagnosticare
O echipă de cercetători britanici a reuşit să pună la punct un test pe bază de nanoparticule de aur ce permite identificarea cu ochiul liber a unor maladii grave încă din primele stadii ale bolii, precum infecţia cu virusul HIV sau cancerul pancreatic, transmite AFP.
Acest detector conţine particule infime de aur depuse pe o bază din material plastic şi permite analizarea cu ochiul liber a serului sanguin prelevat de la pacienţi. Dacă acest ser conţine markerii biologici specifici unei maladii, cum ar fi markerul p24 asociat unei infecţii cu virusul HIV sau antigena prostatică specifică (PSA) pe baza căreia se pun diagnosticele de cancer la prostată, nanoparticulele de aur reacţionează, colorând în albastru soluţia transparentă aflată în detector. În absenţa acestor markeri, particulele se separă formând mici bule roşiatice.
Conform specialiştilor britanici, acest prototip de detectare a bolilor este de aproximativ 10 ori mai sensibil decât instrumentele sau procedurile folosite până în prezent, dar şi de 10 ori mai ieftin, putând fi folosit şi în ţările sărace.
„Testul este realizat pe un suport din plastic uşor de obţinut şi nu necesită folosirea de echipamente medicale de laborator costisitoare pentru că prezenţa sau absenţa moleculelor căutate se poate observa cu ochiul liber”, explică Molly Stevens, de la Imperial College din Londra.
În plus, nivelul ridicat de sensibilitate al acestei metode permite detectarea bolilor încă din primele stadii, când celelalte metode de detecţie eşuează de multe ori, oferind rezultate fals-negative sau contradictorii.
„Este foarte important ca pacienţii să fie testaţi periodic, pentru a putea evalua succesul terapiilor antiretrovirale şi a depista din timp reapariţia infecţiei”, subliniază şi Roberto de la Rica, co-autor al studiului publicat în revista Nature Nanotechnology.
Un punct slab al acestui detector este că nu oferă informaţii cu privire la concentraţia mică sau mare a markerilor biologici urmăriţi, ci doar confirmă sau infirmă prezenţa acestora.


Articole înrudite