13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Afecţiunile reumatice reprezintă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cea mai frecventă boală la adulţi. Aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente de simptom osteoarticular sau anomalii musculo-scheletice evidenţiabile prin examen clinic, iar 10% din populaţie prezintă un grad de handicap motor.
Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afecţiuni, dintre acestea cea mai frecventă formă este artroza, o afecţiune a cartilagiului articulaţiilor.
Specialiştii afirmă că frecvenţa bolilor reumatice este în creştere pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire a populaţiei, estimările arătând că patru milioane de români suferă de artroză.
Prof. dr. Ruxandra Ionescu a menţionat că între cauze se află predispoziţiile şi infecţiile. Ea a spus că este nevoie ca atunci când copilul acuză dureri articulare să fie dus la medic pentru a i se aplica tratamentul adecvat.
Privitor la tratament, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie a arătat că sunt tratamente noi, care, aplicate la debutul bolii, pot opri evoluţia acesteia. Tratamentele de ultimă oră sunt cele cu molecule biologice, care sunt foarte scumpe, dar care unele dintre ele sunt suportate de CNAS.
"Contează foarte mult când opreşti evoluţia când s-a distrus articulaţia sau de la început, de la primele semne. Dacă e de la început se poate opri evoluţia. Tratamentul ţintit e foarte important ca şi monitorizarea bolii şi răspunsul la tratament care trebuie cuantificat o dată la trei luni", a explicat prof. dr. Ionescu. Ea a accentuat asupra necesităţii discuţiei cu pacientul pentru a-l informa despre ce este vorba şi a-l determina să-şi urmeze tratamentul.
La rândul său, Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii contra Reumatismului, a menţionat că există ghiduri pentru tratamente adaptate ghidurilor europene.
El a anunţat că Societatea Română de Reumatologie lucrează la registrul român pentru boli reumatice în care vor fi incluşi pacienţii cu bolile de care suferă şi tratamentele. Importanţa registrului este aceea de a oferi datele reale legate de aceste afecţiuni, a punctat dr. Cătălin Codreanu, adăugând că România era printre puţinele ţări din Europa care nu avea acest registru.
Referitor la cortizonice, dr. Maurizio Cutolo de la EULAR a spus că tratamentul cu acest tip de medicamente a fost regândit, ca şi modalităţile de administrare. Reprezentantul EULAR s-a referit şi la importanţa cursului est-european pentru medicii tineri reumatologi pentru a uniformiza modalităţile de diagnostic şi tratament.


Articole înrudite