Obezitatea şi obezitatea severă pot scurta cu opt ani speranţa de viaţă şi cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună, susţine un studiu preluat de AFP.
Condusă de profesorul Steven Grover de la Universitatea McGill (Montreal) şi publicată în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, cercetarea este rezultatul unei modelări matematice, pornind de la o vastă bază de date americane ("NHANES" 2003-2010), care conţine datele a mii de adulţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani.
Rezultatele sunt clare: cu cât o persoană este supraponderală de tânără, cu atât impactul asupra sănătăţii sale va fi mai important, rezumă epidemiologul.
Studiul arată că obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic şi accidente vasculare cerebrale, dar şi diabet, care reduce semnificativ speranţa de viaţă şi anii de viaţă sănătoasă, comparativ cu persoanele cu greutate normală, explică Grover.
Potrivit studiului, persoanele supraponderale pierd până la 3 ani din speranţa de viaţă, obezii (cu indice de masă corporală 25-30) între 1 şi 6 ani, iar cei cu obezitate severă între 1 şi 8 ani din speranţa de viaţă.
Cea mai importantă scădere a speranţei de viaţă la persoanele supraponderale s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani. De asemenea, la persoanele care suferă de obezitate severă, perioada trăită într-o stare de sănătate bună se poate reduce cu până la circa 19 ani.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul de cazuri de obezitate s-a dublat din 1980. Supraponderabilitatea afectează 1,4 miliarde de persoane cu vârsta de peste 20 ani, din care peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei sunt obezi.