04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eşti un angajat excepţional. Excelezi în toate proiectele şi le dai clasă celorlalţi. Şi totuşi, umerii îţi sunt grei (deoarece stai toată ziua la birou), pielea îţi este pătată (mâncare, fast food - cartofii graşi îţi vor potoli cu siguranţă foamea) şi somnul îţi este scurt (ai terminat proiectul la ora 4 dimineaţa). Sănătatea noastră este afectată de alegerile profesionale pe care le facem.
Încălţămintea
Ai o întâlnire importantă de afaceri? Atunci îţi trebuie o pereche de pantofi pe măsură. La sfârşitul zilei, te trezeşti cu picioarele umflate. Dacă doriţi să vă simţiţi confortabil la birou, trebuie să vă echipaţi cu o încălţăminte pe măsură. "Cheia sănătăţii este moderaţia", spune dr. A. Holly Johnson, şefa secţiei de chirurgie ortopedică de la spitalul Massachusetts (Boston).
"Doamnele nu ar trebui să poarte încălţări cu tocuri de 5 sau 10 cm doar pentru a arăta mai prezentabile la locul de muncă. Atât femeile cât şi bărbaţii au nevoie de încălţăminte lejeră". Asiguraţi-vă că purtaţi pantofi care să se potrivească perfect.
Naveta
Ar fi bine să te echipezi cu o încălţăminte comodă şi dintr-un alt motiv: naveta. O navetă obişnuită implică un drum de 25 de minute, potrivit unui studiu american din 2009 (ACS - American Community Survey). Experţii spun că naveta excesivă poate cauza stres şi diminuarea somnului, în timp ce plimbările lungi cu maşina, trenul sau autobuzul nu înseamnă altceva decât o perioadă prelungită de sedentarism, "numai bună" pentru îngrăşare, creşterea colesterolului şi a tensiunii.
De-a lungul timpului, un navetist se poate confrunta cu probleme ca bolile de inimă, diabet, infarct şi chiar insuficienţă renală. Dacă locuieşti aproape de serviciu, ar fi bine să mergi pe jos. Navetiştii care nu pot evita călătoriile sedentare trebuie să facă mai mult sport decât ceilalţi.
Somnul scurt
Uneori, ai nevoie de mai bine de 8 ore pentru a finaliza un proiect. Devii astfel un zombie de noapte. De cele mai multe ori, privim privarea de somn cu degajare, dar trebuie să ştiţi că aceasta poate deveni o reală problemă, dacă se întâmplă în mod constant.
"Discutăm despre privarea acută de somn şi lipsă cronică a odihnei", spune doctorul Lawrence J. Epstein, de la Sleep HealthCenters - Boston. "Lipsa somnului cauzează stări multiple de oboseală. Privarea de somn poate afecta imediat şi în mod direct performanţele dumneavoastră la locul de muncă".
"Pe măsură ce nu reuşiţi să dormiţi, funcţiile dumneavoastră cognitive se diminuează", continuă Epstein. "Nu o să mai poţi să gândeşti limpede şi să înveţi la fel de multe lucruri, într-un timp foarte scurt. Efectul unei privări de somn de 24 de ore echivalează cu un nivel al alcoolului în sânge de 0,10". Potrivit lui Epstein, unul din pericolele privării cronice de somn este pierderea capacităţii de concentrare. Un somn de 2-3 ore l-ar putea pune pe picioare pe somnoros doar pe o perioadă scurtă; în cele din urmă, acesta ar putea crede că este odihnit şi nu ar ezita să se urce, de exemplu, la volanul unei maşini". Epstein mai spune că singurul remediu pentru lipsa somnului este somnul, astfel încât chiar şi pauza de masă poate fi utilizată pentru a trage un pui de somn. Cele mai bune ore pentru somn sunt cele de la miezul nopţii şi următoarele 12 ore.
Pauza de masă
S-ar putea să ţi se facă foame, după o activitate solicitantă. În graba noastră spre muncă, uităm de micul dejun. Prin această alegere, îi spunem corpului nostru că nu am reuşit să ne concentrăm şi nici să acumulăm o doză de energie. Mâncarea îţi oferă caloriile necesare pentru a fi energic şi îţi creşte glicemia. Dacă nu mănânci, nu vei putea să te concentrezi, să fii productiv. Ignorarea mesei de dimineaţă poate determina şi un colaps, la jumătatea zilei. "Vei deveni mai obosit în a doua jumătate a zilei", subliniază specialiştii site-ului Rebeccathinks.com. "Vei fi obligat să îţi cumperi mâncare de la aparatele automate, care nu este deloc sănătoasă".
Mesele de la restaurant
Mâncarea pe care o cumperi "la pachet" reprezintă o mină antipersonală nutriţională şi alegerile sunt puţine, scumpe şi nesănătoase. Mai mult, nu ştii câte calorii are meniul tău. Produsele fast food ne îngraşă şi ne "fură" energia, spun specialiştii. Cea mai sănătoasă metodă este pacheţelul de casă, exact ca la şcoală. Dacă doreşti totuşi să mănânci pe drum, ar fi mai indicat să alegi mâncarea procesată la minim. Mănâncă fructe, seminţe, peşte, cartofi dulci, quinoa sau cereale.
Masa pe birou
Aşadar, ai mâncat bine la prânz. Şi totuşi, vrei mai mult. Astfel, îţi aduci punga cu bunătăţi în biroul tău cel de toate zilele. De aici pornesc toate problemele. În primul rând, mănânci înconjurat de microbii de pe tastatură, birou, calculator. Un studiu recent realizat de compania de igienizare Kimberly-Clark Professional arată că tastaturile calculatoarelor sunt cele mai murdare locuri de la birou. Acestea sunt “împroşcate” cu o moleculă denumită ATP, pe care o găsim la cele mai multe organisme vii şi care poate duce la apariţia unor boli. Dacă vrei să mănânci la birou, dezinfectează mai întâi tastatura şi mediul înconjurător.
Poziţia incomodă
Presiunea apasă asupra ta şi este normal ca umerii să îţi fie căzuţi. Ergonomia de proastă calitate de la birou îţi cauzează problemele de sănătate şi oboseală. Umerii îţi sunt moi, eşti obosit, eşti extenuat. Toate aceste simptome sunt cauzate de sedentarism. Nu există o poziţie corectă pentru un program zilnic de 8 ore la birou. Mâinile tale trebuie să stea într-o poziţie semirelaxată atunci când dactilografiezi la calculator.


Articole înrudite