04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pesimiştii trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi
Pesimiştii trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi
Vârstnicii pesimişti în privinţa situaţiei lor viitoare trăiesc mai mult şi rămân mai sănătoşi decât cei care se arată mai optimişti, potrivit unui studiu german.
„Persoanele în vârstă care se aşteaptă la un grad de satisfacţie limitat în privinţa situaţiei lor personale în viitor trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi decât cele care îşi închipuie viitorul în roz”, arată într-un comunicat institutul economic german DIW, citând un studiu universitar.
Cercetătorii de la Universitatea „Friedrich-Alexander” din Nurnberg (sud) au folosit date ale unui studiu multidisciplinar de mare amploare - 30.000 de persoane -, desfăşurat din 1984. Ei au analizat răspunsurile date în fiecare an, între 1993 şi 2003, de persoanele chestionate asupra gradului de satisfacţie prezent şi a estimării pe următorii cinci ani. Au urmărit apoi dacă aşteptările s-au realizat sau nu. A reieşit că 43% dintre cei mai vârstnici au fost prea pesimişti, 25% au avut dreptate şi 32% au fost prea optimişti.
Mai surprinzător a fost faptul că, la ultimii - cei mai optimişti -, riscul de degradare a capacităţilor fizice a fost mai ridicat, iar riscul de deces, cu 10% mai mare. „Se poate ca vârstnicii mai pesimişti în privinţa viitorului să aibă mai multă grijă de sănătatea lor şi să fie mai prudenţi faţă de pericole”, spune în comunicat Frieder Lang, director al Institutului de psihologie gerontologică de la Universitatea din Nurnberg.
Dintre persoanele chestionate în cadrul studiului, persoanele mai tinere sunt cele mai optimiste în privinţa situaţiei lor după cinci ani, iar cele în puterea vârstei, cele mai realiste. Cu cât avansăm în vârstă, cu atât suntem mai pesimişti, mai spun autorii studiului. Paradoxal este că, cu cât oamenii au venituri mai mari şi sunt mai sănătoşi, cu atât sunt mai pesimişti, fără îndoială pentru că potenţialul de îmbunătăţire a situaţiei este scăzut, încheie Frieder Lang.


Articole înrudite