26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regimul de slăbire şi hidratarea
Regimul de slăbire şi hidratarea

Apa şi ceaiul sunt principalii reprezentanţi ai lichidelor care menţin silueta şi tuturor vietăţilor le este necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supravieţui şi pentru a menţine în echilibru toate procesele vitale.

Apa reprezintă substanţa de bază a fluidelor corporale: sucuri digestive, sânge, urină, limfa, transpiraţie, etc. Apa joacă de asemenea un rol important în dizolvarea şi transportul diverşilor nutrienţi cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidraţii de carbon şi oxigenul. Apa este esenţială şi ajuta în cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare şi îndepărtare a deşeurilor din organism, susţin nutriţioniştii.

Potrivit nutriţionistului Lygia Alexandrescu, există foarte multe motive pentru care aportul suficient de apă este foarte important, unul dintre acestea fiind chiar scăderea ponderală.

Lygia Alexandrescu susţine că, în cazul special al regimurilor de slăbire, consumul de apă este cardinal întrucât în faza iniţială a regimului se pierde în special apa care trebuie să fie înlocuită pentru a evita deshidratarea; viteza cu care se ard calorii este un proces chimic care cere prezenţa apei; apa ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism; consumul suficient de apă ajută la prevenirea constipaţiei.

Potrivit specialistului, apa nu trebuie folosită ca substitut alimentar sau pentru a linişti apetitul.

"Într-o primă fază, scăderea ponderală se datorează în special pierderii masive de apă, de aceea este obligatorie consumarea unei cantităţi adecvate de apă pentru a preveni deshidratarea. Procesul de ardere a caloriilor necesită o rezervă suficientă de apă pentru a se desfăşura eficient; deshidratarea încetineşte şi chiar inhiba procesul de ardere a grăsimilor", a afirmat nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu explică că deshidratarea determină reducerea volumului de sânge şi implicit a rezervei de oxigen din muşchi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseală accentuată.

În acelaşi timp, arderea caloriilor creează toxine, iar apa joacă un rol vital în procesul de eliminare a acestora din organism.

"O dietă sănătoasă, de slăbire sau de menţinere, trebuie să includă şi o cantitate suficientă de fibre, însă aceste fibre ajută sistemul digestiv să funcţioneze corespunzător numai în prezenţa unei cantităţi suficiente de apă. Absenţa acesteia produce constipaţie. Consumul de apă înaintea mesei poate determina instalarea senzaţiei de saţietate mai repede şi astfel se vor consuma cantităţi mai mici de alimente", a precizat nutriţionistul.

În privinţa cantităţii de apă consumată pe zi, recomandarea generală este de opt pahare de apă pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu doi litri, susţine nutriţionistul.

"Riguros vorbind, necesarul de apă zilnic depinde de înălţime, greutate, temperatura ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate şi, bineînţeles, de dietă (o dietă bazată pe fructe şi legume va necesita un aport mai mic de apă). Şi astfel o cantitate de apă de ingerat zilnic, mult mai apropiată de realitate ar fi 35-40 ml apă/kg corp/zi", a punctat specialistul.

Lygia Alexandrescu a menţionat că, un prim semn al unei hidratării complete este aspectul urinei, care va fi de un galben deschis şi transparentă. În acelaşi timp, nu trebuie să existe teamă că, dacă se consumă multă apă, aceasta va fi reţinută de organism şi va crea senzaţie de balonare. Retenţia de apă în general este corelată cu excesul de sare din dietă, însă consumul adecvat de apă nu este o cauză a acesteia.

Nutriţionistul explică că ceaiul verde, de la descoperirea sa, a fost recunoscut pentru proprietăţile sale farmacologice — combate somnolenţa, are efect diuretic, ajută în timpul procesului de digestie, este energizant, satisface senzaţia de sete.

"Trebuie reţinut faptul că băuturile care conţin cofeină - ceaiul, cafeaua - şi alcoolul nu hidratează organismul, ci acţionează ca diuretice şi de aceea, atunci când sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentară de apă pentru compensaţie. În momentul în care se instalează senzaţie de sete, organismul este deja deshidratat, şi această senzaţie trebuie neapărat prevenită prin hidratare preventivă", mai spune Lygia Alexandrescu.

Nutriţioniştii recomandă ca ziua să fie începută cu un pahar cu apă proaspătă pentru hidratare şi forma maximă. 


Articole înrudite