25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Societatea Română de Cancer a câştigat un grant pentru educaţie în domeniul cancerului metastatic de sân
Societatea Română de Cancer a câştigat un grant pentru educaţie în domeniul cancerului metastatic de sân

Societatea Română de Cancer a câştigat un grant în valoare de 25.000 $ prin intermediul programului Seeding Progress and Resouces for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge), lansat la iniţiativa Uniunii Internaţionale de Control a Cancerului (UICC) în parteneriat cu Pfizer Oncology. Asociaţia este singura organizaţie din Europa Centrală şi de Est între cei 20 de câştigători internaţionali din acest an şi, totodată, prima din România care a accesat vreodată un grant în cadrul programului.
La ediţia din acest an a programului SPARC, a doua de la lansarea sa în 2015, s-au înscris 83 de organizaţii din toată lumea. În urma unei evaluări riguroase, doar 20 de participanţi din 19 ţări au fost selectaţi pentru a primi granturi cu o valoare totală de 500.000 dolari cu scopul de a susţine şi implementa proiectele ce răspund nevoilor specifice ale femeilor cu cancer metastatic de sân la nivel mondial.
Datorită fondurilor accesate, Societatea Română de Cancer va implementa în perioada noiembrie 2017- octombrie 2018 proiectul „Creşterea calităţii vieţii pentru pacientele cu cancer de sân metastatic din România” care vizează să reducă decalajul dintre pacientele din ţara noastră şi cele din ţări mai dezvoltate cu privire la boală şi să susţină creşterea gradului de conştientizare cu privire la problemele cu care se confruntă pacientele. Noile tratamente permit în multe cazuri creşterea duratei şi calităţii vieţii la un nivel nesperat până în urmă cu câţiva ani, boala metastatică ajungând să poată fi considerată o boală cronică. Este absolut necesară schimbarea paradigmei în ceea ce priveşte tratamentul acestor paciente, asigurarea informării corecte a pacientelor şi aparţinătorilor, precum şi asigurarea serviciilor de sprijin necesare integrării familiale, sociale şi chiar profesionale. În acest moment, una din 5 femei din România sunt diagnosticate atunci când cancerul de sân este deja într-un stadiu avansat, iar 90% dintre românce nu au făcut niciodată un control care să le permită să identifice boala într-un stadiu incipient. Prin participarea la programul SPARC MBC Challenge, Societatea Română de Cancer va beneficia şi de mentorat şi va avea acces la un ghid de bune practici realizat în urma primei ediţii a programului din 2015.
„Suntem bucuroşi ca am fost selectaţi printre finalişti de către reprezentaţii UICC şi că urmează să primim finanţare din partea Pfizer pentru a implementa proiectul, dar mai ales că vom putea fi portavocea pacientelor cu cancer în stagiu avansat şi a problemelor lor. Din păcate, în prezent, nu există suficiente resurse disponibile pacientelor cu cancer metastatic în cadrul societăţii, astfel încât, de cele mai multe ori, femeile diagnosticate cu această boală se simt izolate şi singure. Ne dorim foarte mult să putem să le oferim acestor femei un sprijin în plus şi credem că acest grant va fi un prim pas în această direcţie,” a declarat dr. Adriana Melnic, director executiv al Societăţii Române de Cancer.
„Suntem foarte mândri de programul pe care l-am dezvoltat în parteneriat cu Pfizer şi sperăm ca, prin intermediul proiectelor finanţate, să ajungem la o cunoaştere mai bună profilului pacientului cu cancer metastatic la nivel mondial” a spus Prof. Sanchia Aranda, preşedinte UICC.
Programul Seeding Progress and Resouces for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge) îşi propune să sprijine grupurile de advocacy, reţelele de spitale, grupurile de sprijin şi alte organizaţii internaţionale care au în centrul activităţii pacientul diagnosticat cu cancer metastatic, opţiunile de tratament, nevoile specifice şi provocările la care acesta este expus, care fac demersuri pentru introducerea acestei problematici în programele naţionale şi mai ales urmăresc reducerea incidenţei cancerului metastatic la prima diagnosticare.
Uniunea Internaţională de Control a Cancerului (UICC) este cea mai mare organizaţie internaţională care are ca scop lupta anti-cancer, având peste 1.000 de organizaţii membre în 164 de ţări. Misiunea Uniunii este să găsească noi modalităţi de colaborare între toate acele organizaţii care sprijină comunitatea pacienţilor de cancer pentru a reduce povara bolii la nivel mondial şi, totodată, să fixeze programele de monitorizare a cancerului pe agendele naţionale ale fiecărei ţări.
Pfizer Oncology urmăreşte să îmbunătăţească viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu diferite forme de cancer prin găsirea unor soluţii ştiinţifice inovatoare şi de impact. Acest lucru este posibil mulţumită conştiinţelor dobândite de companie în domeniul biologic, moleculelor mici şi a immunoterapiei, unele dintre cele mai apreciate din industrie, cât şi a colaborărilor cu diferite instituţii academice, asociaţii de pacienţi, cercetători individuali, grupuri de cercetare, guverne şi alţi parteneri.


Articole înrudite