Consumul regulat de fructe cu coajă lemnoasă reduce riscul cardiovascular

 
Vineri, 17 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Persoanele care consumă în mod regulat o varietate de fructe cu coajă lemnoasă, precum nucile, ar avea un risc mai mic de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare în comparaţie cu cele care mănâncă rar sau niciodată astfel de alimente, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul ''American College of Cardiology'', informează AFP.
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat dosarele medicale, stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare a peste 210.000 de lucrători din domeniul sanitar care nu fuseseră diagnosticaţi cu cancer, boli de inimă şi care nu suferiseră un accident vascular cerebral.
Pe parcursul unei perioade de monitorizare care a durat 20 de ani, peste 14.000 dintre aceştia au dezvoltat o patologie cardiovasculară, dintre care 8.390 o boală coronariană şi 5.910 un accident vascular cerebral (AVC).
Spre deosebire de participanţii la studiu care mâncau rareori sau niciodată fructe cu coajă lemnoasă, cei care consumau o porţie de 28 de grame de cel puţin cinci ori pe săptămână prezentau un risc cu 14% mai mic de boli cardiovasculare şi aveau o probabilitate cu 20% mai redusă de a dezvolta o boală coronariană, a conchis studiul.
''Consumul unei varietăţi de fructe cu coaja lemnoasă, cel puţin de câteva ori pe săptămână, este benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare'', a subliniat Shilpa Bhupathiraju, nutriţionistă în cadrul Facultăţii de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard University (Massachusetts), autoarea principală a cercetării.
Însă, a atras atenţia aceasta, nu este indicat un consum în exces deoarece aceste fructe sunt dense din punct de vedere caloric.
Consumul regulat al acestor alimente este asociat cu o reducere a bolilor cardiace, a diabetului zaharat şi a hipertensiunii arteriale, spun autorii analizei.
Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat mai degrabă pe cantitatea sau frecvenţa consumului acestor alimente decât pe identificarea tipurilor de fructe pentru a determina care dintre ele oferă cele mai mari beneficii.
Acest studiu recent a analizat diferite categorii de fructe cu coajă lemnoasă şi sugerează că persoanele care mănâncă nuci cel puţin o dată pe săptămână îşi reduc riscul cardiovascular cu 19%, iar pe cel de boli coronariene cu 21% comparativ cu cei care nu consumă niciodată astfel de alimente.
Consumul a două porţii de arahide pe săptămână este asociat cu o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare şi cu 15% a posibilităţii apariţiei unor boli coronariene.
Două sau mai multe porţii săptămânale de fructe cu coajă lemnoasă precum migdalele, fisticul şi nucile cajou ar reduce riscul bolilor cardiovascular cu 15% şi cu 23% pe cel de boală coronariană.
Studiul nu a identificat nicio legătură între consumul de fructe cu coajă lemnoasă şi riscul de accident vascular cerebral, însă acest risc este mai mic în cazul persoanelor care mănâncă cantităţi mari de arahide şi nuci, precizează sursa citată.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu