Nou-născuţii plâng mai mult în Marea Britanie, Canada, Italia şi Olanda decât în alte ţări, în timp ce sugarii din Danemarca, Germania şi Japonia plâng şi se agită cel mai puţin, indică un nou studiu dat publicităţii recent, relatează Reuters.
Într-un studiu care analizează cât de mult plâng copiii în primele lor trei luni de viaţă, psihologii din Marea Britanie au creat primele grafice universale privind durata normală a plânsului în această perioadă de timp.
"Sugarii sunt deja foarte diferiţi în funcţie cât de mult plâng în primele săptămâni de viaţă", a declarat Dieter Wolker, care a coordonat studiul de la Universitatea Warwick.
"Am putea învăţa mai mult uitându-ne la culturi în care copiii plâng mai puţin, inclusiv dacă acest lucru este legat de comportamentului părinţilor sau de alţi factori legaţi de experienţele din timpul sarcinii sau genetici", a adăugat el.
Copiii cu cele mai mari crize de colici — care presupun plânsul timp de peste trei ore pe zi pentru cel puţin trei zile pe săptămână — sunt cei din Marea Britanie, Canada şi Italia, în timp ce problemele cele mai mici din acest punct de vedere le prezintă sugarii din Danemarca şi Germania.
În medie, indică studiul, sugarii plâng în jur de două ore pe zi în primele două săptămâni. Apoi ei plâng ceva mai mult în următoarele câteva săptămâni, până când ajung la un maxim de două ore şi 15 minute pe zi la şase săptămâni. Această perioadă cumulată de plâns se reduce la o medie de o oră şi zece minute până la vârsta de 12 săptămâni.
Există însă mari variaţii între nou-născuţi, unii plângând numai 30 de minute pe zi, iar alţii peste cinci ore.
Studiul, publicat în Journal of Pediatrics, este o analiză a unor cercetări care acoperă 8.700 de copii din ţări precum Germania, Danemarca, Japonia, Canada, Italia, Olanda şi Marea Britanie.
Dieter Wolker spune că noile grafice îşi vor ajuta pe lucrătorii din domeniul sanitar să-i informeze pe părinţi dacă nou-născuţii lor plâng o perioadă normală de timp în primele trei luni de viaţă sau au nevoie de asistenţă specială.