04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un tânăr american de 16 ani a creat un test ieftin de depistare a cancerului de pancreas
Un tânăr american de 16 ani a creat un test ieftin de depistare a cancerului de pancreas
Jack Andraka, un adolescent pe care nimic nu îl recomanda pentru medicină, a povestit la o conferinţă din California cum a pus la punct un test ieftin de depistare a cancerului de pancreas, relatează 20minutes.ch.
„Datorită internetului totul este posibil. Se pot face mult mai multe decât să postezi online fotografii cu tine strâmbându-te”, a spus Jack Andraka la prestigioasa conferinţă TED din Long Beach (sud de Los Angeles).
„Dacă un adolescent de 15 ani care nu ştia nici măcar ce este pancreasul a putut găsi un mijloc să depisteze cancerul (la acest organ), imaginaţi-vă ce puteţi face dvs.”, a adăugat el. Adolescentul, care a împlinit 16 ani în ianuarie, a povestit cum a început să se intereseze de cancerul de pancreas acum trei ani, după ce un membru al familiei sale a murit din această cauză. A aflat atunci că este un cancer care se depistează de obicei prea târziu pentru a-i salva pe bolnavi şi că testul de depistare a fost pus la punct acum 60 de ani. „Este mai bătrân decât tatăl meu şi, mai ales, scump şi puţin fiabil”, a spus el.
S-a întors apoi spre „cei mai buni doi prieteni ai unui adolescent: Google şi Wikipedia” şi a aflat că se pot descoperi mii de proteine în sângele unei persoane afectate de cancer al pancreasului. În cele din urmă a identificat una - mezotelina - care ar putea constitui un semnal de alarmă şi a pus la punct un procedeu de fabricare a unui test sanguin din hârtie, „la fel de simplu ca reţeta unor fursecuri cu ciocolată”.
Testul costă 0,03 dolari, ia câteva minute şi ar fi 100% fiabil, potrivit tânărului, care îşi continuă acum cercetările la Universitatea John Hopkins (Baltimore, Maryland, est).
Pentru invenţia lui a primit Marele Premiu 2012 al Intel International Science and Engineering Fair, iar tânărul speră acum să îşi aplice testul şi la alte forme de cancer şi alte boli letale.


Articole înrudite