28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unele boli cardiovasculare pot fi depistate pe lobul urechii
Unele boli cardiovasculare pot fi depistate pe lobul urechii

Ghicitoarele prezic viitorul în liniile din palmă, iar medicii ar putea evalua riscul de boli cardiovasculare al pacienţilor studiind liniile de pe lobul urechii. Nu este o nouă tehnică de clarviziune, ci o metodă de diagnostic a cărei eficienţă a fost recent dovedită ştiinţific, relatează marţi lepoint.fr, preluând un studiu american publicat în Journal international de medecine (JIM).

JIM precizează în preambul că „prezenţa unei striaţii pe cel puţin o treime din distanţa dintre tragus (mică proeminenţă a cartilajului pavilionului urechii, înaintea conductului auditiv extern — n.r.) şi partea postero-inferioară a marginii loblului urechii a fost asociată frecvent cu o boală coronariană şi o arteriopatie periferică (boală a arterelor ce irigă membrele — n.r.)”. Până acum însă nicio cercetare nu a stabilit cu adevărat o legătură între apariţia unei asemenea striaţii şi existenţa unui accident vascular cerebral de origine ischemică, legat prin urmare de un aport sanguin insuficient într-o parte a creierului.

Un cercetător a studiat acest semn la circa 1.000 de pacienţi spitalizaţi, fotografiindu-le lobii urechilor şi făcând o clasificare în funcţie de caracteristicile striaţiilor: înclinare, lungime, profunzime, localizare uni—sau bilaterală. Aceste „riduri” au fost descrise de medici care nu cunoşteau pacienţii şi nu ştiau de problemele lor cardiovasculare. „Studiul lobului urechii s-a desfăşurat în două faze: o fază iniţială (300 de pacienţi) a vizat definirea criteriilor pentru clasificarea striurilor şi a celor care determinau sensibilitatea, specificitatea şi valorile predictive ale unei ateroscleroze la fiecare tip de striu. A doua, faza de confirmare (la 700 de pacienţi), pentru analiza asocierii prezenţei acestei striaţii cu evenimente cardiovasculare”, se arată în JIM.

Cercetătorii au descoperit astfel un striu diagonal şi bilateral pe lobul urechii la 43% dintre pacienţii care avuseseră probleme cardiovasculare (boală coronariană şi arteriopatie periferică) şi la numai 29% din grupul de control, fără această patologie. „Accidentul vascular cerebral de origine ischemică s-a asociat semnificativ cu prezenţa unui striu diagonal şi bilateral pe lobul urechii”, scriu autorii.

Ei au ajuns la concluzia că un control al lobului urechii „este extrem de util în depistarea clinică a aterosclerozei” (care afectează pereţii interni ai arterelor şi reduce circulaţia sângelui în aceste vase), încheie lepoint.fr.


Articole înrudite