28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şofatul fără aer condiţionat sau cu exces de „frig” te trimite la spital
Şofatul fără aer condiţionat sau cu exces de „frig” te trimite la spital

Canicula din ultimele zile face viaţa grea şi şoferilor, nu doar celor care merg pe jos prin soare. Un studiu a scos la iveală că a conduce într-o maşină fără climatizare e ca şi cum ai fi ameţit de băutură iar dacă foloseşti prea mult climatizarea, bronşita este cea mai „blândă” boală pe care ai putea-o căpăta. 

„Canicula afectează şi conducătorii de autovehicule. Chiar dacă în ultima perioadă, datorită tehnologiei în dezvoltare, cele mai multe autovehicule au climatizare, mai sunt şi maşini vechi, care nu au aşa ceva. Mai există şi o a treia posibilitate ca, deşi maşinile sunt dotate cu aer condiţionat, acesta să nu fie folosit de către şoferi. Conform studiilor efectuate, a conduce un autovehicul la 35 de grade Celsius creşte timpul de reacţie a şoferului cu 25% faţă de timpul de reacţie pe care l-ar avea la o temperatură a mediului ambiant de 25 de grade. Apare o stare echivalentă cu consumul de alcool, ce determină o alcoolemie de 0,5grame la mie. Persoana de la volanul autovehiculului are o stare de ameţeală, o scădere a capacităţii de reacţie şi atenţie echivalentă unei stări de beţie. Cum riscul de a face accident este direct proporţional cu timpul de reacţie, automat creşte riscul de a fi implicat în evenimente rutiere. În plus, din cauza căldurii din autovehicul, unde se pot atinge şi 50 de grade, automat apare deshidratarea. Creşte frecvenţa cardiacă, iar dacă persoana mai are şi afecţiuni cardiace, atunci creşte riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral”, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Dar nici climatizarea folosită la maxim nu este o variantă. Tot medicii spun că şi aceasta trebuie folosită corect, altfel tot la spital se ajunge. 

„Recomadarea este să reglăm instalaţiile de climatizare la o temperatură de peste 21 de grade Celsius, astfel încât să nu existe o mare diferenţă de temperatură între interiorul şi exteriorul autovehiculului. Asta mai ales atunci când facem curse scurte, cu opriri frecvente”, a mai precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Medicii spun că excesul de aer condiţionat în maşină duce în cel mai bun caz la bronşită, dar pot apărea nevralgii sau alte afecţiuni ale aparatului osos şi muscular. 


Articole înrudite