Cafeaua este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume, îndrăgită pentru aroma sa intensă şi pentru energia pe care o oferă. Pentru mulţi, este parte din rutina zilnică şi un moment de răsfăţ, fie dimineaţa, alături de micul dejun, fie în pauzele de relaxare.
Deşi este adesea asociată cu diverse gustări şi deserturi, nu toate combinaţiile sunt potrivite pentru organism. Consumul de cafea alături de alimente foarte acide, precum citricele sau roşiile, poate provoca iritaţii gastrice, în special dimineaţa, când stomacul este mai sensibil. Preparatele bogate în grăsimi, cum sunt cartofii prăjiţi sau unele mezeluri, pot intensifica disconfortul şi balonarea. Mâncărurile picante şi lactatele foarte fermentate pot crea, de asemenea, probleme digestive atunci când sunt consumate împreună cu cafeaua. Asocierea cafelei cu deserturi foarte dulci poate produce fluctuaţii ale nivelului de energie şi glicemie, accentuate de efectul său stimulativ.
Există însă şi alimente care se potrivesc bine cu cafeaua şi care pot completa efectele sale. Pâinea, nucile, fulgii de ovăz sau fructele de pădure sunt opţiuni care nu deranjează stomacul şi contribuie la un aport nutritiv echilibrat, oferind energie constantă pe parcursul zilei, potrivit health.com. (sursa stiripesurse.ro)
