02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elisabeta Lipă: Toţi ne dorim un sport mai curat şi mai autentic
Elisabeta Lipă: Toţi ne dorim un sport mai curat şi mai autentic

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a declarat, joi, în cadrul forumului IntegriSport 3.0, desfăşurat la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, că toţi cei implicaţi în sport trebuie să lupte împreună împotriva practicilor necinstite care îi ameninţă integritatea.
"Sunt sigură că toţi de aici iubim sportul, de aceea este nevoie să luptăm împreună împotriva oricăror practici necinstite care îi ameninţă integritatea. Este o obligaţie morală, dar şi legală. În cadrul acestei întâlniri vom examina subiecte esenţiale de la aplicarea legii şi urmărirea penală în cazurile de manipulare a competiţiilor sportive până la ameninţările actuale aduse de criminalitatea cibernetică şi monedele virtuale în universul sportiv. Avem privilegiul de a avea lângă noi o pleiadă de experţi din ţările partenere gata să împărtăşească cele mai bune practici şi să ne ofere o înţelegere profundă a problemelor cu care ne confruntăm. Este o interacţiune transfrontalieră, iar împreună ne dorim să dezvoltăm strategii şi soluţii pentru a proteja sportul de manipulare şi de influenţele nefaste, pentru că toţi ne dorim un sport mai curat şi mai autentic", a afirmat Lipă.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a recunoscut contribuţia industriei jocurilor de noroc, dar a subliniat că este important ca numărul cazurilor de manipulare a meciurilor pentru pariuri să scadă.
"Este foarte dificil să stopăm complet tot ceea ce înseamnă manipularea în lumea sportului pentru pariuri, tot ceea ce înseamnă aceste meciuri jucate dinainte. Când eram sportiv, se ştie că am practicat scrima, nu m-am lovit de aşa ceva. În schimb am cunoştinţă de foarte multe cazuri din sport, mai ales în fotbal sau în tenis, unde sunt cazuri răsunătoare. De aceea cred că o prevenţie, o conştientizare a fenomenului pot duce rezultatele mult mai aproape de ceea ce ne dorim, pentru că e aproape imposibil să ajungem la zero, adică să nu existe această 'boală', îndrăznesc să o numesc. Pe de altă parte, industria jocurilor de noroc a ţinut economia, cel puţin în România, pe linia de plutire alături de IT şi transporturi. Această industrie este între primele trei cele mai mari din lume, alături de industria farmaceutică şi industria de armament. Eu îmi doresc însă în primul rând să protejăm sportivul, pentru că el este în centrul universului nostru. De aceea consider că o mai bună prevenţie poate ajuta la diminuarea acestui fenomen în care suntem toţi implicaţi. Se apropie Jocurile Olimpice de la Paris, le urez succes sportivilor români şi sper să avem parte de cât mai puţine cazuri de meciuri trucate la această ediţie", a spus Covaliu.
Fostul fotbalist Ionuţ Rada, unul dintre ambasadorii forumului IntegriSport 3.0, a subliniat că sportivul trebuie să conştientizeze responsabilitatea pe care o are şi în afara terenului.
"În sport cu siguranţă este loc de mai bine în ceea ce priveşte integritatea. Trebuie să se pună mai mult accent pe educaţie, să se ştie cât de important este rolul de sportiv şi ce face acesta în afara terenului. Pentru că de multe ori responsabilitatea sportivului e doar la nivelul terenului. Însă ea continuă şi în afara acestuia. De aceea spun că el trebuie să înţeleagă responsabilitatea pe care o poartă, aceea de a duce mai departe valorile sportului, acelea de respect şi de fair play", a explicat el.
Andreea Răducan, la rândul ei ambasadoare a proiectului, a menţionat că pentru combaterea practicilor de manipulare este nevoie de un efort din partea tuturor celor implicaţi în sport.
"Trebuie să ne gândim la esenţa cuvântului integru, care înseamnă a fi cinstit, onest, corect. Ăsta este mesajul pe care trebuie să îl transmitem. E o conştientizare pe care trebuie să o facem toţi cei implicaţi în lumea sportivă, de la sportivi, la antrenor, la arbitri şi aşa mai departe. E un efort pe care trebuie să îl facem pentru a păstra atractivitatea sportului faţă de suporteri, de sponsori şi aşa mai departe. Acest forumul şi-a propus să aducă nişte programe pe care să le putem implementa, pentru că degeaba avem tehnici de etică dacă ele nu îşi găsesc aplicarea în viaţa noastră de zi de zi", a precizat fosta gimnastă, notează Agerpres.


Articole înrudite