24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
59,39% dintre elevi au reuşit în acest an să ia Bacalaureatul, spre deosebire de 2012, când promovabilitatea examenului a fost cu 10% mai mică. Procentul de promovare al Bacalaureatului a fost foarte bun pentru elevii care au terminat liceul în 2013, respectiv 67,73%, faţă de doar 32,99%, cât au înregistrat tinerii din seriile anterioare. Peste 1.000 de elevi care au dat în acest an Bacalaureatul provin din promoţiile anterioare, în majoritatea cazurilor aceştia susţinând examenul de Bacalaureat la una sau două materii, la care nu au reuşit iniţial să ia note de promovare. După afişarea rezultatelor elevii au avut posibilitatea să depună contestaţii, urmând ca în perioada 9 -11 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate pe 12 iulie. Absenteismul a reprezentat şi în acest an o problemă, în condiţiile în care la proba privind testarea cunoştinţelor de calculator, din cei 3.045 de elevi care s-au înscris iniţial, 80 nu s-au mai prezentat la examen. La ultima probă de examen s-au prezentat 3.621 de elevi, iar 258 au decis să nu mai dea examenul.
De menţionat este că în 2013 s-au înregistrat şi cinci medii de 10 la Bacalaureat, după cum ne-a declarat inspectorul şcolar general Laura Marin.
Două licee cu niciun promovat la bacalaureat
Faţă de anul anterior, când, înainte de contestaţii, niciun liceu nu obţinuse o promovabilitate de 100%, anul acesta, la Colegiul Naţional “Costache Negri”, nu s-a înregistrat niciun absolvent declarat respins la examenul de bacalaureat. Tot în top se mai află şi Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, cu un procent de promovabilitate de 99,51% (un singur respins), Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” – 98,64% (doi respinşi), Colegiul Naţional “Spiru Haret” Tecuci – 95,19% şi Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” – 91,84%, foarte aproape de Colegiul Naţional “Mihail Kogălniceanu” – 91,43%.
„Din păcate, la Liceul Tehnologic H.P.Bengescu din Iveşti, cu zece absolvenţi, dintre care s-au prezentat la examen 9, şi Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cudalbi, cu 8 absolvenţi, prezenţi 6 la examen,  niciun elev nu a trecut de examenul de bacalaureat. Deşi nimic nu scuză nereuşita la acest examen, cele două şcoli au dobândit de curând statutul de licee, elevii promoţiei 2013 fiind primii absolvenţi de la aceste unităţi”, a precizat Laura Marin, Inspector şef ISJ Galaţi.
Unii nu iau nici nota 5, alţii se luptă pentru două sutimi
Dacă la afişarea rezultatelor mulţi elevi s-au bucurat, au ţipat şi au sărit în sus, fericiţi că au luat bacalaureatul, unii nu au reuşit nici a noua oară să treacă de examenul maturităţii. Din păcate, dintre ei face parte şi un cântăreţ bisericesc, care nu a reuşit nici acum, pentru a noua oară, să treacă de proba de matematică, cea care îl desparte de diploma de bacalaureat. Omul însă nu disperă şi în septembrie dă bacul a zecea oară... şi tot aşa, până îl ia. Dacă unii sunt fericiţi că au luat bacalaureatul, cu orice notă, alţii, chiar dacă au notă mare, riscă să îşi joace viitorul la contestaţii, altfel viaţa li s-ar putea schimba. Este şi cazul lui Cristian Ciucă, care a luat 9.58 la examenul maturităţii. Din păcate, această medie riscă să îl facă să îşi schimbe visul de o viaţă, acela de a studia la Londra, la Imperial College London, unde a câştigat, muncind din greu, o bursă la începutul clasei a XII-a. Tânărul este absolvent al celui mai bun colegiu din Galaţi, este vorba de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Azi s-a uitat după rezultate. A luat 9.58. E o medie bună, dar nu pentru el. Îi trebuie minim 9.60 pentru a studia la Londra, dar tânărul va face contestaţie şi aşa speră că va primi cele două sutimi care stau între el, Londra şi eventual o slujbă de top în domeniul aeronautic.


Articole înrudite