29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul - cod roşu de depopulare!
Galaţiul - cod roşu de depopulare!
Conform analizei făcute de economica. net în baza datelor privind recensământul locuinţelor şi al populaţiei date recent publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS), Galaţiul a ieşit din categoria marilor oraşe, care au cel puţin 300.000 de locuitori, din care mai fac parte doar Timişoara şi Cluj Napoca. De asemenea, municipiul nostru se mai „mândreşte” cu o performanţă tristă, şi anume aceea de a suferi la nivel naţional cea mai mare scădere, din punct de vedere al numărului de locuitori - de la 298.589 de locuitori în 2002, la 249.432 locuitori în 2011, ceea ce înseamnă o scădere cu 49.157 de persoane, respectiv un procent de 16,46%. Situaţia ar putea deveni alarmantă, dacă ţinem cont de faptul că în condiţiile în care industria va continua să îşi reducă activitatea şi nu vor apărea investiţii care să conducă la înfiinţarea de noi locuri de muncă în sectorul productiv în special, lucru care ar putea fi realizat fie printr-o strategie a Dunării, fie prin atragerea de fonduri europene, „exodul” ar putea continua, iar cei care pleacă sunt în general tinerii sau cei cu putere de muncă. Reducerea numărului de locuitori nu ar putea fi considerată nici surprinzătoare, dacă ne gândim că doar de la Combinat, în ultimii zece ani peste 10.000 de siderurgişti au spus adio locului lor de muncă, unii plecând în străinătate iar alţii la ţară. Nici la şomaj nu stăm foarte bine, judeţul nostru ocupând unele din primele locuri din ţară.
Ce mai spun datele INS
Potrivit INS, la nivelul judeţului Galaţi populaţia stabilă este 536.167 de persoane, mai mică cu 83.389 de persoane faţă de recensământul precedent, care a avut loc în anul 2002. Cea mai mare scădere a populaţiei s-a înregistrat la nivelul municipiului Galaţi, care are doar 249.432 de locuitori, cu aproape 50.000 mai puţini faţă de recensământul din 2002. Şi municipiul Tecuci a înregistrat o scădere a populaţie, la 34.871 de locuitori, cu 7.223 mai puţini decât în 2002. Bereştiul şi Tg.Bujor au în prezent o populaţie stabilă de 2.916 de persoane, respectiv 6.299 de persoane. În ceea ce priveşte mediul rural, lucrurile nu stau nici acolo prea bine, dacă ţinem cont de faptul că doar două comune mai au peste zece mii de locuitori, respectiv Matca (11.605 persoane) şi Pechea (10.152 persoane).
Aşteptăm punctul de vedere al autorităţilor locale, judeţene şi al politicienilor vizavi de această problemă, precum şi soluţiile lor de redresare a unui oraş aflat în moarte clinică.


Articole înrudite