27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Abuzuri asupra producătorilor agricoli care cer atestatul
Abuzuri asupra producătorilor agricoli care cer atestatul

După cum se ştie, începând cu 1 mai, producătorii agricoli trebuie să deţină un atestat şi nu certificat de producător, ca până acum. Aplicarea Legii 145 privind procedura de obţinere a atestatului de producător a creat situaţii deosebite la nivel naţional, motiv pentru care directorul Direcţiei Agricole Galaţi, Ciprian Mihăilă, a făcut, recent, câteva recomandări, atât beneficiarilor – producătorii agricoli cât şi celor implicaţi în procesul de atestare a producătorilor. Astfel, directorul Direcţiei Agricole a avertizat primarii din judeţul Galaţi asupra preţului pe care aceştia s-ar putea gândi să îl stabilească pentru eliberarea documentelor de autorizare, respectiv atestatul şi carnetul de comercializare. 

„Preţul documentelor pleacă de la Imprimeria Naţională cu 3,5 lei, pentru atestat, şi 12,5 lei, pentru carnetul de comercializare. Consiliul Judeţean nu are posibilitatea să pună un preţ mai mare şi nici primăriile nu ar trebui să profite de acest lucru. În ţară, unii primari au vândut actele la pachet, la 50 de lei! Dacă sunt situaţii de acest gen în Galaţi, primarii ar trebui să-şi reanalizeze hotărârile de CL”, a declarat Ciprian Mihăilă.

Acesta a dat exemple şi de alte abuzuri pe care le-au comis, în diferite localităţi din ţară, atât primarii cât şi alte instituţii autorizate să elibereze atestatele. De pildă, există semnale că anumite asociaţii profesionale ar exercita presiuni asupra producătorilor neafiliaţi, în sensul că aceştia ar fi obligaţi fie să se înscrie în asociaţie, fie să plătească o taxă, în caz contrar fiind ameninţaţi că asociaţia nu le va elibera avizul de funcţionare. 

„Ţin să precizez că avizul consultativ este gratuit, indiferent dacă producătorul este sau nu membru al asociaţiei profesionale care emite avizul. Producătorul are libertatea să aleagă dacă vrea sau nu să facă parte din asociaţia profesională respectivă, aşa cum orice asociaţie profesională poate sau nu să adere la o structură federativă”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole. Acesta a mai adăugat că primarii pot soluţiona şi problema pe care o ridică unii producători, şi anume că rubricile de pe carnetele de atestare sunt insuficiente: „Primarul, având controlul asupra seriei atestatului, poate face o copie, îl semnează, îl ştampilează şi aşa se pot asigura mai multe rubrici”.

Potrivit lui Ciprian Mihăilă, Legea 145, care stabileşte procedura de obţinere a atestatului de producător (eliberat în 5 zile de către primar, cu avizul consultativ al asociaţiilor profesionale – acolo unde ele s-au înregistrat la UAT – , iar acolo unde nu s-au înregistrat, cu avizul entităţilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi CJ) are ca efect asigurarea vânzării corecte a produselor agricole prin diminuarea evaziunii fiscale, înlăturarea concurenţei neloiale şi creşterea competitivităţii produselor autohtone faţă de produsele venite din alte state. 

„Consumatorul poate vedea de unde provine produsul, prin eticheta de pe produs, pe care scrie numele producătorului, localitatea, data la care a fost recoltat şi preţul. Nu în ultimul rând, efectul legii este prezenţa producătorilor români în cele 500 de pieţe din România, prin spaţiile special amenajate în procent de minim 40%”, a mai spus Ciprian Mihăilă.


Articole înrudite