01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Beneficiarii ajutorului de încălzire trebuie să mai meargă o dată la Primărie
Beneficiarii ajutorului de încălzire trebuie să mai meargă o dată la Primărie

Cei peste 3.000 de gălăţeni care au depus deja, la Primărie, cereri pentru acordarea ajutorului de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de încălzire şi producere a apei calde menajere trebuie să meargă din nou la centrele unde au depus dosareele pentru reînnoirea cererilor, după ce, săptămâna trecută, Consiliul Local Galaţi a modificat hotărârile luate în luna aprilie şi în baza cărora gălăţenii au depus, iniţial, dosarele.
"Având în vedere noile hotărâri aprobate în ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi, privind sistemul centralizat de termoficare, este necesară reactualizarea cererii la dosarele depuse pentru acordarea ajutorului financiar. Persoanele care au depus dosare pentru acordarea ajutorului de 3.000 de lei (3.286 de dosare înregistrate) sunt rugate să se prezinte pentru reactualizarea cererilor la punctele de informare unde s-au adresat iniţial", informează Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Galaţi.
Potrivit sursei citate, cele şase centre unde se depun dosarele pentru ajutorul financiar sunt deschise de luni până joi, între orele 8.00 şi 16.30, iar în zilele de vineri - între 8.00 şi 14.00. Acestea se află: pe strada Brăilei - la sediul Ecosal; pe str. Crizantemelor - la Calorgal; pe str. Fraternităţii - la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni; pe strada Henri Coandă la blocul J5 (Micro 39); pe str. Brăilei nr. 232 , la blocul E4 (Micro 18) şi pe str. Traian - la Comisia de Căldură.

Ce schimbări aduce noua hotărâre a CL

Reamintim că, săptămâna trecută, CL Galaţi a adoptat o nouă hotărâre privind acordarea ajutoarelor financiare pentru cei care doresc să îşi cumpere alte sisteme de producere a apei calde şi căldurii. Faţă de hotărârea iniţială (adoptată în aprilie şi anulată săptămâna trecută, când s-a votat noua hotărâre), acum sunt prevăzute şi cazuri în care locatarii unui bloc ar vrea să îşi achiziţioneze o centrală de bloc. O altă prevedere nouă este legată de prelungirea de la 30 la 90 de zile a termenului până la care beneficiarul trebuie să demonstreze primăriei că a folosit cei 3.000 de lei pentru cumpărarea unui sistem alternativ de încălzire. În plus, CL Galaţi a prevăzut acum că în suma de maxim 3.000 de lei pot fi incluse şi cheltuielile cu "accesoriile" (ţevi etc.), lucru ce nu era prevăzut în hotărârea iniţială. În plus, noua hotărâre mai prevede că adeverinţa de la asociaţia de proprietari trebuie să conţină şi numărul de persoane declarate la plata cheltuielilor de întreţinere la data depunerii cererii şi că pentru solicitanţii care nu au în cadrul asociaţiei de proprietari o structură de conducere care are calitatea legală de a elibera adeverinţele solicitate acestea pot fi emise de către furnizorii de servicii.

În maxim 2 săptămâni ar putea fi daţi banii pentru dosarele depuse

Modificările aduse proiectelor de hotărâre dau posibilitatea ca cei peste 3.000 de oameni care deja au depus cereri la Primărie pentru a încasa ajutorul de 3.000 de lei să poată încasa efectiv aceşti bani în termen de maxim două săptămâni, iar restul gălăţenilor, care, de la atacarea în intanţă a HCL 157 nu au mai continuat demersurile pentru debranşare să îşi reia intenţiile.
“Dosarele depuse până acum sunt luate în calcul, e posibil să mai fie nevoie de un act în plus, pentru că noul regulament e uşor adaptat faţă de cel vechi, dar după redactarea hotărârilor de CL, hai să spunem în maxim 2 săptămâni, oamenii îşi vor primi banii. Dacă va fi sau nu nevoie de completarea dosarelor, toţi cetăţenii vor fi contactaţi”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Se va da căldură la iarnă?!

Noutatea este însă că edilul spune acum că la iarnă se va porni sistemul de încălzire centralizată, o informaţie de care, până acum, nici nu amintea, sau la care se referea extrem de evaziv. “Am luat decizia stabilirii situaţiei deosebite privind imposibilitatea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termica în sistem centralizat. Nu e o situaţie de urgenţă, este o situaţie deosebită, sunt diferenţiate. Deci CL a luat la cunoştinţă de incapacitatea Calorgal de a furniza apa caldă, urmând ca pe timpul verii să putem ajuta cetăţenii să devină independenţi să îşi asigure apa caldă, iar dacă vor asigura şi căldura pe timpul iernii cu atât mai bine”.
Pe de altă parte, gălăţenii care nu vor putea sau nu vor vrea să se debranşeze nu vor rămâne la iarnă în frig, spune primarul Ionuţ Pucheanu: “Cei care nu vor reuşi să se debranşeze şi să devină independenţi sau este opţiunea lor de a mai rămâne o iarnă în sistem centralizat, ne vom îngriji şi de aceşti cetăţeni. Încercăm ca la iarnă să dăm drumul la acest sistem, mai ales pentru că am fost aruncaţi cu aproape 2 luni în urmă (din cauza blocării HCL 157 în instanţă) şi suntem în postura să nu mai putem să ne batem cu pumnul în piept că toţi gălăţenii vor reuşi, până la iarnă, să aibă sisteme alternative de apă caldă şi căldură. Deci, din dorinţa ca nimeni să nu mai sufere la iarnă de frig, de săptămâna viitoare intrăm în tratative pentru ca Primăria să se îngrijească să aibe tot ce e nevoie la dispoziţie pentru a se furniza agentul termic în sistem centralizat”. Primarul a adăugat: "Deja am avut o discuţie cu directorul de la Electrocentrale pentru a vedea care e minimul de agent termic pe care ni-l pot furniza, astfel încât nici noi să nu înregistrăm pierderi foarte mari".


Articole înrudite