03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Camera de Conturi îi apostrofează pe consilierii locali gălăţeni
Camera de Conturi îi apostrofează pe consilierii locali gălăţeni
Pe 21 decembrie 2016, Camera de Conturi Galaţi a transmis Consiliului Local al municipiului Galaţi o scrisoare, semnată de directorul Mirela Marinescu şi adjunctul acesteia, Claudiu Lăzărescu, prin care aleşii local sunt „certaţi” pentru modul în care înţeleg să ia în serios munca organelor de control şi să se conformeze unor cerinţe transmise prin rapoartele înaintate.
„Din comunicările dumneavoastră cu privire la analiza materialelor ce v-au fost transmise urmare a verificărilor efectuate la UATM Galaţi cât şi la celelalte instituţii/entităţi publice din subordine ori în coordonarea dumneavoastră, a rezultat că acestea au făcut obiectul înscrierii pe ordinea de zi a şedinţelor pe care le organizaţi, de cele mai multe ori, la «Diverse», cu menţiuni precum: «Mai avem şi Raportul Camerei de Conturi a judeţului Galaţi nr... privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr... Cred că aţi studiat-o, ştiţi despre ce este vorba. Dacă mai aveţi ceva de completat? Dacă nu, vă mulţumesc şi vă doresc o după amiază plăcută în continuare». Având în vedere impactul abaterilor constatate la nivelul entităţilor publice din punct de vedere valoric la nivelul bugetelor acestora, ai căror decidenţi sunteţi în principal dumneavoastră din prisma atribuţiilor stabilite prin Legea 215/2001, considerăm oportun să vă informăm în clar faptul că atribuţiile dumneavoastră de urmărire şi implicare în implementarea măsurilor dispuse pentru remedierea abaterilor sunt stabilite prin Legea 94/1992 (...) şi (...) Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi”, se arată în documentul transmis consilierilor locali gălăţeni.
Cu alte cuvinte, Camera de Conturi Galaţi s-a arătat deranjată de faptul că aleşii nu discută în plen rapoartele de control şi că nu iau în serios neregulile descoperite. Faptul că cei din conducerea Camerei de Conturi le reamintesc aleşilor locali care le sunt atribuţiile şi că au văzut cât de superficial tratează rapoartele e o pălmuţă trasă pe cale instituţională celor care conduc destinele acestui oraş. E drept, poate că vina consilierilor locali gălăţeni nu e aşa mare, poate că ei chiar au citit raportele şi poate că le-au şi comentat prin comisii, dar faptul că nu le citesc în plen măcar în parte şi nu prezintă concluzii, soluţii etc. e de natură să rănească orgoliul lucrătorilor de la Curtea de Conturi şi să ne pună şi pe noi să ne întrebăm cât de în serios îşi iau treaba cei aleşi să ne conducă timp de 4 ani.
„Subliniem la final importanţa lucrărilor noastre, pe fondul recunoaşterii implicite a importanţei activităţii dumneavoatră, cu rugămintea ca pe viitor să acordaţi atenţia cuvenită lucrărilor pe care vi le transmitem (...) iar luarea la cunoştinţă a acestora să evidenţieze mai mult decât înscrierea pe ordinea de zi la «Diverse» (...)”, se mai arată în scrisoarea Camerei de Conturi, care se încheie apoteotic: „În temeiul art.5 alin.3 din Legea nr. 94/1992, vă rugăm să ne comunicaţi până cel mai târziu în data de 31.01.2017 luarea la cunoştinţă de către Consiliul Local al Municipiului Galaţi a prezentei scrisori”. 
Acum suntem şi noi în aşteptare, la fel ca cei de la Camera de Conturi, să vedem cum vor arăta de acum înainte ordinile de zi ale viitoarelor şedinţe ale Consiliului Local şi cum vor reacţiona aleşii noştri la apostrofările transmise pe cale oficială de către cei din conducerea instituţiei care verifică legalitatea şi corectitudinea cheltuirii banului public. 

Articole înrudite