26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Circulaţia pe Dunărea fluvială este în continuare blocată
Circulaţia pe Dunărea fluvială este în continuare blocată

Debitul redus al Dunării îngreunează extrem de mult îndepărtarea gheţii. De fapt gheaţa spartă nu are pe unde să curgă sau curge mult prea încet şi îngheaţă la loc iar din această cauză spărgătoarele de gheaţă acţionează şi de două trei ori în acelaşi loc. Aceasta este de fapt cea mai mare problemă pe care o întâmpină cei de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi.
„Principala problemă pe care o întâmpinăm la ora actuală este că gheaţa este spartă dar nu pleacă mai departe, circulă foarte greu din cauza faptului că debitul este în continuare foarte mic. Debitul la intrare în ţară este în jur de 2.000 mc/s iar la Porţile de Fier 2 defluentul este de 1.910 mc/s. Debitul multianual normal este de 4.900 mc/s, deci acum debitul pe care îl avem este cam de 40% din cel normal. Noi spargem gheaţa dar gheaţa rămâne pe loc şi de aceea trebuie să ne întoarcem de foarte multe ori în acelaţi loc”, a mai spus Dorian Dumiutru, director AFDJ Galaţi. Poate şi de aceea deja consumul a ajuns la 80 de tone de combustibil de când au început operaţiunile de spargere a gheţii.
În continuare pe Dunărea fluvială circulaţia este blocată. Pe Dunărea maritimă se circulă, dar cu mare dificultate.
„În continuare nu se navigă pe Dunărea fluvială. Am aprobat şi vom aproba, în situaţii bine motivate, ca anumite convoaie să facă voiaje sau să intervină pentru alte nave. Mai sunt situaţii când o barjă pleacă din convoi din cauza gheţii. Căpitănia ne informează şi noi dăm aprobare. Pe Dunărea maritimă acţionăm cu tot ce avem. Avem trei remorchere mari şi late. La ora actuală remorcherul Perseus este în zona milei 50+44, avem acum opt nave care sunt pe aval, nave maritime şi în plus avem şi conconvoiul Mercur 309 şi Mercur 307 care sunt cu barje cu materie primă pentru combinatul de la Tulcea. Nu avem acum nave blocate. Au fost două, una pentru amonte, una pentru aval. Erau nave cu lungime mare, lăţime de 16 m, pescaj mic, şi nu puteau să navige prin gheaţă. Atunci au staţionat în zona Isaccea şi au aşteptat să fie ajutate de remorcherul Perseus. Acum au fost deblocate, una deja a intrat pe braţul Tulcea“, a precizat, luni la prânz, Dorian Dumitru, director AFDJ Galaţi. Între timp, circulaţia bacurilor de pe malul gălăţean al Dunării pe malul tulcean a fost blocată din cauza sloiurilor de gheaţă.
„Bacurile nu pot circula şi nu ştim până când. Am închiriat un împingător, pe care îl plătim, ca să asigurăm urgenţele medicale şi navetiştii. Putem urca 35 de călători, îi asigurăm cu veste de salvare”, a precizat Grigore Crăciun, şef flotă Navrom Bac Galaţi. În principiu bacul circula la ora 7.00, prima cursă, şi apoi la ora 17.00, a doua cursă. Dacă între timp apar urgenţe medicale sau grup de 35 de persoane, se face încă o cursă.


Articole înrudite