27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aşa cum v-am obişnuit în ultimele săptămâni, şi în pagina aceasta vom continua cu sfaturi pentru cei care doresc să adopte un animal de companie - ce trebuie să ştie, la ce să fie atenţi şi cum să îi acorde toate îngrijirile necesare. Astfel, vom aborda subiectul şerpilor - fără îndoială că astăzi sunt tot mai mulţi pasionaţi de astfel de reptile. Şerpii sunt nişte creaturi extraordinare, care pot fi nişte animale de companie fantastice. Cu toate că nu sunt la fel de afectuoşi şi nu pot fi alintaţi precum câinii sau pisicile, şi aceştia pot dezvolta o legătură strânsă cu proprietarul care-l îngrijeşte cu drag. Însă, şerpii nu sunt animalele de companie ideale pentru oricine. Aceştia au nevoie de îngrijiri speciale, au nevoile lor şi nu ar trebui să fie aleşi de către cei care nu sunt încă pregătiţi pentru creşterea lor.
Cei care ştiu mai multe despre aceste aspecte sunt de părere că şarpele este un animal de companie care corespunde stilului nostru de viaţă modern şi alert. Acesta nu mănâncă foarte mult, nu are nevoie decât de foarte puţină atenţie. De asemenea, şarpele nu face zgomot, nu lasă păr prin casă, iar creşterea sa nu presupune foarte mult timp. Cei care se gândesc serios să cumpere un şarpe pe post de animal de companie trebuie să se documenteze foarte bine asupra tipurilor de şerpi existenţi. Trebuie ţinut cont de exigenţele lor, de nevoile lor particulare, dar şi de pericolele la care se expun atunci când sunt îngrijiţi. De asemenea, trebuie să se asigure că mediul în care va creşte şarpele este curat şi sigur.
Oricare ar fi tipul de şarpe pe care vi-l doriţi, acesta trebuie ţinut într-o incintă securizată, fără lacune sau fără zone deschise prin care şarpele ar putea scăpa. Ideal ar fi să dispuneţi de o structură din sticlă, precum un terariu. Deoarece şerpilor le place foarte mult să se ascundă, în fiecare colţ al terariului ar trebui să le amenajaţi un culcuş, de exemplu o cutie sau o construcţie din scoarţă de copac, dar care să nu fie prea mare, ci cât dimensiunea şarpelui încolăcit. Pe jos puteţi pune ziare (varianta mai simplă şi mai accesibilă) sau scoarţă de pin sau plop (varianta mai estetică), dar în niciunn caz nisip sau pământ.
Trebuie menţionat faptul că şerpii nu se hrănesc cu vegetaţie, aceştia hrănindu-se cu animale de dimensiuni mici (şoareci sau şobolani). Un lucru important: în multe ţări este ilegal ca şerpii să fie hrăniţi cu animale vii, necesitând uciderea prealabilă a prăzii sau procurarea de animale congelate şi decongelarea lor înaintea hrănirii. Trebuie să ştiţi un lucru: este extrem de periculos să hrăniţi şarpele înainte şi după năpârlire. Majoritatea şerpilor sunt carnivori, unii sunt insectivori, regimul lor alimentar fiind destul de simplu.
Cu toate că şerpii nu necesită decât un minimum de întreţinere, care constă în curăţarea locului în care trăiesc, şerpii sunt la fel ca şi celelalte animale atunci când vine vorba despre sănătatea lor alimentară. Este foarte important să întelegi obiceiurile alimentare ale animalului de companie pe care doriţi să îl alegeţi şi să decideţi dacă acesta este pentru dumneavoastră. Pentru începători, cele mai potrivite specii ar putea fi: şarpele regal (Lampropeltis getulus), şarpele corn (Panterophis guttatus) sau pitonul bila (Python regius). Aceste tipuri de şerpi sunt mai blânde, iar cerinţele lor de îngrijire nu sunt foarte complicate. De asemenea, sunt uşor de îngrijit deoarece dimensiunile lor nu sunt foarte mari, în general acestea fiind între 1,5 şi 2 metri.
Şarpele regal
Pentru a vă fi mai uşor, mai jos vor fi prezentate câteva caracteristici ale şarpelui regal. Acest şarpe nu are nevoie de un terariu foarte înalt, deoarece el nu urcă, ci rămâne la sol. Un adăpost cu pereţii de 60 de centimetri înălţime este numai potrivit. Lungimea şi adâncimea ar trebui să fie de 120 cm respectiv 80 cm. Terrariul nu trebuie să fie foarte încărcat, adică plin cu pietre sau alte astfel de accesorii, deoarece şarpele are nevoie să aibă o vizibilitate cât mai mare a teritoriului său. De asemenea, pentru a se adăposti şi a se ascunde de privirile insistente ale celor din jur, este de ajuns o oală din lut răsturnată. Temperatura trebuie să fie în jurul valorii de 30 de grade, iar noaptea nu are voie să scadă sub 24 de grade. Şerpii regali sunt foarte frumoşi şi relativ docili. Culorile şi modelele pielii lor variază în funcţie de subspecii însă sunt mulţi care prezintă culori absolut surprinzătoare. Mulţi dintre ei utilizează tehnica mimetismului, ei copiază culorile şerpilor veninoşi (precum şerpii coral), în scopul de a-şi speria eventualii prădători. La maturitate pot atinge maximum 2 metri lungime şi pot trăi 15 sau 20 de ani. Sunt şerpi constrictori, sufocându-şi prada înainte de a o mânca. Întrucât au tendinţa de a-şi mânca semenii, şerpii regali trebuie păstraţi individual, în incinte separate. Preocuparea principală în îngrijirea acestor şerpi trebuie să fie aceea de a le construi un habitat cât mai aproape de cel natural.
Amenajarea unui culcuş şi hrana
Asigurarea unei incinte sigure şi potrivite este vitală. Şerpii regali sunt celebri pentru abilitatea lor de a se strecura prin spaţii incredibil de mici. Asiguraţi-vă că aveti o incintă prevăzută cu un capac ferm închis. Puii pot fi ţinuţi în terarii cu volum de 45 de litri, însă adulţii vor trebui ţinuţi în terarii mai mari, de până la 250 de litri. Ei sunt foarte activi şi au nevoie de spaţiu să se întindă şi să se mişte. În acest fel, îi veţi feri de infecţiile respiratorii care îi pot afecta în spaţiile mici.
Pentru fundul terariului pot fi utilizate mai multe materiale. În cazul unui şarpe abia achiziţionat, se pot folosi pentru tapetarea fundului terariului şerveţele sau prosoape de hârtie, acestea fiind ideale pentru facilitarea curăţeniei şi monitorizarea eventualilor paraziţi. Se mai pot folosi: mochetă, frunze, talas. Oricare dintre variante se va folosi, curăţenia este foarte importantă. De asemenea, terariul trebuie să conţină şi câteva „ascunzători”. În acest sens se pot folosi ghivece răsturnate, jumătăţi de nucă de cocos sau chiar cutii de carton. Bineînţeles, puteţi include şi pietre şi crengi de copac. Aşa cum am mai vorbit, în cazul reptilelor, temperatura şi umiditatea habitatului sunt foarte importante pentru acestea. Şerpii regali au nevoie de o temperatură de 24-30 de grade în timpul zilei şi de 21-23 de grade, în timpul nopţii. Ideal ar fi să plasaţi o sursă de căldură sub jumătate din terariul şarpelui. Puteţi plasa o sursă de căldură şi deasupra acestuia, însă atunci de preferat ar fi una cu elemente ceramice. În ceea ce priveste umiditatea, este suficient să plasaţi în terariu o farfurie cu apă. Aceasta va trebui schimbată zilnic, întrucât şerpii au tendinţa de a defeca în apă. În general, o umiditate de 40-60% este suficientă. În perioada de năpârlire, o umiditate crescută va ajuta şarpele dumneavoastră să scape de pielea veche.
Şerpii regali se hrănesc cu animale mici - şoareci sau pui de şobolani. În general, trebuie să îi oferiţi şoareci care să nu fie mai mari decât circumferinţa cea mai mare a corpului şarpelui. Puii trebuie hrăniţi doar de două ori pe săptămână. Adulţii pot fi hrăniţi cu şoareci adulţi, o dată sau de două ori pe săptămână. Este recomandat să nu le fie oferită prada vie. În perioada toamna-iarna este posibil ca şarpele să mănânce mai puţin decât în mod normal.


Articole înrudite