20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Canabisul şi etnobotanicele, drogurile încă „la modă” prin Galaţi
Canabisul şi etnobotanicele, drogurile încă „la modă” prin Galaţi

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Galaţi şi-a prezentat săptămâna trecută bilanţul pe anul 2014. Dacă anul acesta a început cu o creştere a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, numite generic etnobotanice, anul trecut, din bilanţ, canabisul şi etnobotanicele au fost cele mai consumate droguri în Galaţi. De fapt, anul trecut aceste două drogiri au trimis cei mai mulţi gălăţeni la Centrul Antodrog, asta după ce majoritatea au ajuns la vreun spital în urma consumării celor două tipuri de droguri. Asta din punctul de vedere al celor care au venit să ceară consiliere şi ajutor de la CPECA Galaţi. „Tipurile de substanţe consumate de «beneficiarii» CPECA Galaţi în 2014 au fost canabis, SNPP (n.r. - substanţe noi cu proprietăţi psihoactive - cunoscute generic sub titulatura de etnobotanice). Prevalează policonsumul. În 2014 Centrul Antidrog Galaţi a avut 24 de adresanţi. Dintre aceştia, doi sunt consumatori înregistraţi din anul 2013. În anul 2014 au fost înregistrate 22 de solicitări de evaluare a consumatorilor, dintre care 14 persoane au fost incluse în programul de asistenţă a consumatorului de droguri. Dintre cei incluşi în programul terapeutic de asistenţă, 14 intraţi în 2014 şi 2 înregistraţi din anul 2013, opt beneficiari au apelat la serviciile CPECA din proprie iniţiativă, iar opt au fost referiţi de către DIICOT, Serviciul de Probaţiune sau de către Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Galaţi. Vârsta beneficiarilor variază între 15 şi 39 ani, iar sexul beneficiarilor este masculin”, a precizat Angela Ene, directorul Centrului Antidrog Galaţi.

Topul judeţelor „premiante” la consum de droguri

Analiza datelor indică, la fel ca în anii anteriori, că uzul de canabis este cel mai extins, din punct de vedere teritorial (21 de judeţe), dar cu valori relativ mici; de asemenea, cu valori similare comparativ cu canabisul, problematic însă ca extindere, rămâne şi consumul de SNPP (20 de judeţe). Zona Bucureşti-Ilfov înregistrează, în continuare, cel mai mare consum de opiacee şi SNPP. Judeţul Iaşi înregistrează cel mai mare număr de cazuri de hipnotice şi sedative şi un număr mediu de opiacee şi SNPP, iar judeţul Cluj cel mai mare număr de cazuri de admiteri pentru consum de canabis. Deşi la valori mai mici, se poate considera că există un consum diversificat şi în judeţele Mureş, Sibiu şi Timiş, unde se înregistrează admiteri la tratament pentru mai multe tipuri de droguri: hipnotice şi sedative, opiacee şi SNPP. Zonele cu cel mai mare risc, ca număr de cazuri înregistrate, ca şi în anii anteriori, se conturează în jurul marilor centre universitare şi/sau judeţelor de graniţă: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara şi Constanţa. 

În Galaţi s-a murit de beţie, nu din cauza drogurilor propriu-zise

Reprezentanţii Centrului Antidrog Galaţi au arătat, din date furnizate de Serviciul Clinic de Medicină Legală Galaţi, că în 2014 au fost 17 decese cauzate de alcool. În schimb, nu s-ar fi înregistrat niciun deces cauzat de consumul de droguri, inclusiv SNPP.

BCCO avertizează: cluburile şi discotecile, risc de consum droguri

Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, prin Centrul Antidrog Galaţi, arată că locaţiile cu risc crescut în ceea ce priveşte consumul de droguri sunt discotecile, cluburile şi barurile. Tot aceeaşi sursă indică drept populaţie în rândul căreia prevalează consumul de droguri pe cea care are între 18 - 27 de ani. Tipurile de droguri ilicite consumate acolo ar fi haşiş, marijuana, canabis, ecstasy. Poliţiştii nu amintesc însă nimic despre unităţile de învăţământ sau zona de lângă acestea, unde părinţii victimelor consumului de etnobotanice se plâng că există dealeri de „spice”.


Articole înrudite