25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Chiar de la primele ore ale dimineţii, în majoritatea saloanelor Spitalului de Urgenţă Galaţi bolnavii se luptă cu peste 30 de grade Celsius la umbra unor perdele închise la culoare, singura modalitate prin care, de ani de zile, spitalul poate reduce temperatura. După cum se ştie, Spitalul de Urgenţă nu e climatizat în totalitate, aşa că, mai ales la etajele superioare, bolnavii se luptă şi cu boala, dar şi cu temperaturile caniculare. Cum nu au climatizare şi nici perdelele nu ajută prea mult, bolnavii înlocuiesc aparatele de aer condiţionat cu prosoape, apă de la chiuvetă, unde se spală cât de des pot, şi sticle pline cu apă rece, din care beau cu riscul de a răci. „E foarte, foarte greu. De abia respir. Şi sunt şi bolnav. Mă şterg cu prosopul, mă spăl la chiuvetă. E greu, dar ce să facem? Aşa e în România. Nu vedeţi că nici nu e 12 şi e cald de nu se mai poate, cred că sunt peste 35 de grade în salon”, spunea Aurelian Nistor, unul din bolnavii internaţi în secţia Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă.
Alţi bolnavi, chiar pansaţi la cap, şi descheiaţi la pijamale, trag cu ochiul la sticla de apă, dar mai au şi chef de glume. „E tare cald. E rău de tot. De abia respir şi încă e devreme. E ca în bancul ăla, în care unul se plânge că sunt 50 de grade la umbră şi altul îi spune că, atunci, de ce stă la umbră”, spunea Aurel Ovidenie, un alt pacient.
La fel de cald e şi în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, unde, din pricina efectului de seră climatizarea nu face faţă, iar toţi cei care au fost la conducerea spitalului stau de ani şi ani cu cearşafuri în tavan, pentru a mai limita căldura. Totuşi, medicii ne liniştesc. „E cald. Facem şi noi, şi bolnavii, ce se poate. Pot să vă spun că în Sudan e şi mai cald. Asta este, facem improvizaţii şi ne sufocăm cu toţii în spitale. Bine că le avem şi pe acestea, că vedeţi ce probleme sunt”, a spus dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.


Articole înrudite