13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câţi siderurgişti pleacă din combinat în următorii 10 ani?
Câţi siderurgişti pleacă din combinat în următorii 10 ani?

Este o întrebare la care, ca de obicei, directorul general al ArcelorMittal, Bruno Ribo, s-a străduit să evite să dea un răspuns clar, însă din declaraţiile făcute se poate estima că între 1.500 şi 3.000. Bruno Ribo a precizat că schema de prepensionare de la Combinat va continua, iar cei care se vor angaja vor fi mai puţini faţă de cei care vor pleca, urmând ca în termen de 10 ani să se angajeze minim 1.000 de muncitori tineri.
"La nivel general intenţia noastră este de a ne întări productivitatea muncii şi asta înseamnă să continuăm această schemă de prepensionare, dar şi să aducem o nouă generaţie de angajaţi. Prepensionarea e un sistem de tip câştig-câştig pe care noi îl salutăm, permite acelor angajaţi care au lucrat în condiţii mai grele să se poată pensiona mai devreme. Dacă ne uităm pe piramida vârstelor, vedem că în următorii 10 ani circa 3.000 de colegi vor putea fi eligibili pentru schema de prepensionare. Trebuie să fim pregătiţi să înlocuim competenţele bune care pleacă, dar nu va fi pentru orice om care pleacă, unul vine. Nu se va întampla aşa, dar parte din numărul celor care vor pleca vor fi inlocuiti de noi angajaţi. E şi motivul pentru care deschidem şcoală de ucenici, sunt aproximativ 100 de absolvenţi de şcoală profesională, în fiecare an. În următorii 10 ani vom aduce 1.000 de muncitori tineri", a spus Bruno Ribo.
Cum "rata de plecare" nu va fi egală cu cea de angajare - lucru precizat clar de Bruno Ribo - se poate estima că numărul angajaţilor care vor pleca în următorii zece ani vor fi cel puţin 1.500. Am putea estima şi numărul maxim de plecări, având în vedere tot declaraţiile lui Bruno Ribo: "Vă dau un exemplu: avem o unitate soră în Germania care produce tot cam cât producem noi, ei produc cu 3.000 de angajaţi, iar noi suntem 8.000 acum. Nu înseamnă că vă anunţ că vor fi 3.000 şi la noi, vă dau doar un exemplu al productivitatii pe care o avem”.
Directorul general al ArcelorMittal Galaţi a evitat să dea cifre clare chiar şi despre numărul de angajaţi care au părăsit în acest an combinatul, prin programul de prepensionări, precizând, evaziv, că este vorba de "câteva sute".
Nu la fel de evaziv a fost atunci când şi-a exprimat îngrijorarea faţă de intenţia Parlamentului ţării de a modifica actualul Cod al Muncii. Potrivit lui Bruno Ribo, dacă parlamentarii vor adopta aceste modificări, impactul asupra cheltuielilor Combinatului de la Galaţi va fi de 10 milioane de euro pe an. „Există o propunere de modificare a Codului Muncii. Face imposibil să concediezi pe cineva care nu dă rezultate, care nu este bun. Este ceea ce noi denumim nostalgia faţă de trecut. Noi am făcut un calcul şi dacă s-ar aplica propunerea care a trecut deja de Senat şi e la Camera Deputaţilor, pentru noi impactul ar fi de 10 milioane de euro pe an pentru compania noastră, dar problema e la toţi angajatorii. Avem nevoie de o stabilitate a cadrului legal. Actualul Cod al Muncii e un bun compromis între ceea ce vrea forţa de muncă şi interesele angajatorilor şi ar trebui să păstrăm actualul Cod al Muncii, care este bun”.
În privinţa salariilor, directorul Combinatului a mai spus că angajaţii trebuie să se aştepte „la un nivel acordat cu piaţa românească”. „Suntem la nivelul pieţei în privinţa salariilor. Vor fi şi influenţe ale inflaţiei dacă vor exista modificări. Există o cerere socială... Dar nivelul salariilor depinde de productivitatea muncii, e legătura directă”, a mai spus Bruno Ribo.
În momenntul de faţă la Combinatul din Galaţi sunt 6.338 de angajaţi, iar restul până la 8.000 aparţin firmelor contractoare. Potrivit lui Bruno Ribo, anul 2016 se va finaliza probabil cu o producţie similară celei din 2015, iar care 65% din producţie merge la export, în Turcia, Grecia, Bulgaria, Polonia şi Germania.


Articole înrudite