Chebac a tras linie: candidează ca independent

Joi, 10 Noiembrie 2011 02:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac (PSD), şi-a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, demisia din toate funcţiile de conducere deţinute în PSD, rămânerea în partid în calitate de simplu membru şi internţia de a candida în 2012, ca independent, pentru un nou mandat de preşedinte al CJ. Eugen Chebac deţinea funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Galaţi, pe cea de membru în Comitetul Executiv al PSD, precum şi pe cea de membru al Consiliului Naţional PSD. Chebac a declarat: „Vreau să anunţ că renunţ la toate funcţiile de conducere pe care le am în prezent în PSD, rămân membru PSD, dar la alegerile din 2012 voi candida ca independent la CJ. Subliniez că nu este vorba despre demisia din PSD. Gestul îl fac pentru a-mi putea duce până la capăt programul de dezvoltare durabilă a judeţului Galaţi, program asumat odată cu preluarea mandatului de preşedinte al CJ în 2008. Este o decizie personală şi care ţine cont şi de ultimele declaraţii, făcute în urmă cu aproximativ o lună, prin care precizam că voi merge până la capăt, până când toate şansele şi speranţele puse în PSD vor fi epuizate. Constat că ele s-au epuizat, că ceea ce am încercat cu decenţă şi bună înţelegere să rezolv în interiorul partidului a eşuat. Asigur locuitorii judeţului Galaţi că voi avea aceeaşi politică echilibrată şi echidistantă în distribuirea bugetelor, astfel încât fiecare localitate a judeţului să aibă suportul material pentru a se dezvolta fără impedimente. Asigur toate grupurile politice membre ale Consiliului Judeţului Galaţi, inclusiv cel al PSD, de deschiderea mea şi pe viitor, într-o justă şi echidistantă negociere a tuturor proiectelor de interes pentru gălăţeni”.
Preferă zona roşie, dar este deschis oricărei direcţii

Încă social-democratul Eugen Chebac şi-a declarat neîncrederea în proiectul USL, pe care a avut-o chiar de la înfiinţarea acesteia. Chebac a confirmat că mai multe partide şi-au arătat interesul de a-l coopta în rândurile lor dar şi-a arătat concomitent preferinţa pentru partea stângă a eşicherului politic: „Sunt social-democrat, rămân social-democrat. Am fost un an de zile la PDL, atunci când era un partid social-democrat. Mă leagă o veche prietrenie faţă de colegii mei de partid”. Chebac a confirmat existenţa unor tensiuni de durată pe care le are cu preşedintele organizaţiei locale, Dan Nica. Cu toată preferinţa privind social-democraţia, Chebac şi-a declarat deschiderea pentru negocieri cu orice partid politic, şi în special cu societatea civilă, pentru sprijinirea candidaturii sale ca independent. Întrebat dacă va demisiona inclusiv din funcţia de preşedinte al CJ Galaţi, la impunerea PSD, Chebac a răspuns că va reacţiona ca şi Mircea Geoană: „O să-mi dau şi eu demisia ca Geoană. Este o mare greşeală a PSD să-şi erodeze poziţia prin atacarea celui de-al doilea om în stat. Dacă PSD va dori să mă excludă, este problema lui”, a mai adăugat Chebac.
Izvorul disputei

Principala nemulţumire a lui Chebac provine de la modalitatea în care a fost ales candidatul PSD la preşedinţia CJ Galaţi. Reamintim că pe biletele de vot a fost trecut doar numele lui Bacalbaşa, Chebac nefiind menţionat. „În Comitetul Permanent al PSD Galaţi nu s-a făcut un vot de departajare între mine şi Bacalbaşa ci un vot de validare a lui Bacalbaşa. Toate demersurile mele pentru respectarea Statutului PSD şi refacerea votului au fost sortite eşecului”, a declarat Chebac. Reamintim că preşedintele organizaţiei locale, Dan Nica, a menţionat recent, într-o conferinţă, că primarii PDL au primit prea mulţi bani la rectificarea bugetară, deşi Chebac justificase repartizarea banilor pentru primarii tuturor partidelor politice, în funcţie de necesitatea continuării proiectelor cu finanţare europeană, şi nu de culoarea politică.
Pregătit de război

Întrebat cum va reacţiona la piedicile care îi vor fi puse la nivelul conducerii administrative a judeţului, Chebac a precizat: „S-a mai încercat lucrul acesta, să îmi fie forţată mâna. Am pus mai presus latura administrativă decât pe cea politică”. Rebelul social-democrat este pregătit pentru vremuri tulburi, însă avertizează că are capacitatea de a le face faţă: „Mă aştept la atacuri, dar reacţia mea va fi pe măsură” a conchis Chebac. Părţile au timp să se repoziţioneze, preşedintele CJ plecând ieri după-amiază într-o deplasare în Moldova, programată anterior, până în data de 17 a lunii în curs. Cât priveşte reacţia conducerii locale a PSD la declaraţiile lui Chebac... am avut parte de o tăcere de mormânt, preşedintele Dan Nica şi purtătorul de cuvânt Claudiu Brânzan neputând fi contactaţi telefonic.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu